grupno silovanje

Ministar o skandalu u Zadru: “Sudac Marković prima ozbiljne prijetnje, štiti ga policija”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je, u povodu događaja vezanih uz postupak zbog grupnog silovanja koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru, u kojem je žrtva maloljetnica, izjavio da je sudac koji je pustio osumnjičenike da se brane sa slobode dobio ozbiljne prijetnje i da je za njega zatražena zaštita.

”Ponekad mediji donose presudu bez da znaju sve činjenice. To nije dobro. Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvjerenosti čitavog društva, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost”, kazao je Bošnjaković na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Ministar je naglasio da u potpunosti razumije uznemirenost javnosti, dodajući kako se važno suzdržati od harange i pustiti da državna tijela obave svoj posao’ te da treba voditi računa o žrtvi. ”Treba voditi računa o žrtvi. Treba utvrditi činjenice, provesti dokazni postupak. Koliko god poštujem postupke i vijesti gdje su mediji mnoge stvari otkrili, koje ne bi bile otkrivene, ovo je specifičan postupak”, dodao je ministar, piše Index.hr.

Bošnjaković je istaknuo da će postupak biti složen te da ne može znati koliko će trajati, a nije želio povlačiti paralele sa slučajem Damira Škare, čelnika Autokluba Siget i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a koji je nakon sumnji za silovanje djelatnice autokluba zadržan u istražnom zatvoru.

“Sve su to različiti predmeti. Svaki predmet ima drugačiju strukturu i teško da možemo povlačiti znakove jednakosti između tih predmeta”, rekao je Bošnjaković, dodajući da je sud izrekao mjeru opreza te da ”treba vidjeti kako će izvanraspravno vijeće gledati na tu odluku”.

Bošnjaković: Neću ocjenjivati je li sud pogriješio

Uz to, Bošnjaković je kazao kako ne može ocjenjivati je li sud pogriješio puštanjem osumnjičenih da se brane sa slobode jer bi to značilo da se miješa u rad pravosuđa.

“Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije – to neću. To bi značilo da se miješam i ulazim u zonu neovisnog pravosuđa. Ako je sud i pogriješio, postoji postupak po pravnim lijekovima”, rekao je.

Podsjetio je i kako je žalbu na puštanje petorice mladića da se brane sa slobode podnio državni odvjetnik te da će ih vjerojatno podnijeti i oni kojima su izrečene mjere opreza, a izvanraspravno vijeće suda odlučit će o tim pravnim lijekovima.

Bošnjaković: Sudac je obrazložio svoju odluku, ne vidim nijedan element za stegovnu odgovornost

“Sudac je donio odluku u okviru svojih ovlasti, on je odluku obrazložio, njegovo je viđenje stvari takvo, ja u to ne mogu ulaziti”, kazao je Bošnjaković dodavši kako on nema uvida u spis ali da sve što je objavljeno o tom slučaju zvuči vrlo loše.

Što se tiče stegovne odgovornosti suca, Bošnjaković u ovoj fazi postupka ne vidi nijedan element da bi takvo nešto napravio.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u utorak je izvijestilo da je podnijelo žalbu protiv rješenja suca istrage kojim nije prihvaćen njihov raniji prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice, već su im određene mjere opreza.

Na svojoj internetskoj stranici državno odvjetništvo je objavilo kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili teška kaznena djela protiv spolne slobode, bludnih radnji, iskorištavanje djece za pornografiju, prijetnje i tjelesne ozljede. O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće zadarskog Županijskog suda.

DORH se žalio

Bošnjaković je i ranije jutros komentirao slučaj, ali nije rekao puno, piše Index.hr.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jutros je u “U mreži Prvog” osudio monstruozni slučaj, no pozvao je javnost na strpljenje.

“Treba proći postupak. U postupku treba svima dati šansu da kažu svoje viđenje stvari, provesti dokazni postupak. Bez obzira na težinu i monstruoznost cijelog slučaja, mislim da je potrebno provesti postupak kako bismo znali koja je prava istina”, rekao je Bošnjaković dodavši da “ako se pokaže istinito sve to što je navedeno, sustav mora biti vrlo rigorozan”.

U međuvremenu ŽDO Zadar podnijelo je žalbu na odluku suca o puštanju osumnjičenih na slobodu.

“Obavještavamo Vas da je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode”, stoji u priopćenju ŽDO-a Zadar.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati