vlada mijenja zakon

Dan državnosti ponovno 30. svibnja, 18. studenoga Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Vlada je u hitnu saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim bi se Dan državnosti ponovno obilježavao 30. svibnja, umjesto kao do sada 25. lipnja.

Premijer Andrej Plenković ističe da je riječ o izrazito važnom i bitnom zakonskom prijedlogu budući da je, rekao je, riječ o realizaciji političkog programa Vlade i obećanja da će novi Dan državnosti ponovno biti 30. svibnja.

“Po našem dubokom uvjerenje i konzultacijama koje smo vodili, 30. svibnja jedini je istinski Dan državnosti – koji se osjećao u hrvatskom narodu i koji se primjereno obilježavao i prema kojem je najveći broj naših sugrađana imao afektivan odnos. I sada u miru, nakon skoro 20 godina drukčije prakse želimo vratiti taj datum da bude središnji državni blagdan”, rekao je.

18. studenoga Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Zakonom se predlaže se i novi blagdan 18. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, blagdan ostaje 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Kao nove spomendane predlaže se 15. siječnja – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, 9. svibnja – Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 25. lipnja – Dan neovisnosti, 8. listopada – Dan Hrvatskoga sabora, i 30. kolovoza – Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, dok se dosadašnji spomendan 23. kolovoza precizira kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Ukupan broj neradnih dana ostao bi isti.

Na dan 30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi Hrvatski sabor, a premijer je istaknuo kako je “taj dan bio formalni početak svih važnih odluka koje su ne samo omogućile da Hrvatsku vode k demokraciji i slobodi, nego i ka neovisnosti i međunarodnom priznanju. I to je taj početak koji obilježavamo”.

“5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja ostaje središnji dan po kojem pamtimo sve ono što je važno za oslobađanje okupiranih teritorija i požrtvovnost hrvatskih branitelja, a 18. studenoga obilježavamo spomen na sve žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje. U tom trokutu je sva logika i racio ovog prijedloga i vjerujem da će ga podržati zastupnici u Saboru velikom većinom, a siguran sam da je ovo prijedlog kojeg velika većina hrvatskog naroda i osjeća”, ocijenio je premijer.

Istaknuo je pritom i da promjene datuma respektiraju i one datume koji su do sada bili državni blagdani jer, rekao je, nije podcijenjen niti zanemaren ni jedan datum presudnih godina hrvatske povijesti – ni 25. lipnja koji će biti spomendan kao Dan neovisnosti, ni 8. listopada koji će u budućnosti biti Dan Hrvatskoga sabora.

Zadovoljstvo novim prijedlogom zakona izrazili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Prijedlog zakona upućen je u hitnu saborsku proceduru kako bi se građani i javnost na odgovarajući način pripremili s obzirom na to da dolazi do promjene radnih dana, rekao je ministar uprave Ivan Malenica, donosi RTL.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar