Gordana Markulin Ježina, voditeljica zadarske sigurne kuće: “Nasilje je u porastu, žene ostaju sa zlostavljačima jer su financijski ovisne o njima”

Tema emisije “Gradsko zvono” novinarke Željke Čačko je puštanje na slobodu sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnjakinje.

Slučaj u kojem su mladići od 17 do 19 godina sedam puta u razdoblju od godine dana silovali 15-godišnju djevojčicu komentirala je i Grodana Markulin Ježina, voditeljica zadarske sigurne kuće “Duga”.

– Ovaj zločin koji se dogodio, ja to ne mogu nazvati nego zločin, je stvarno tako užasno i gnjusno djelo, potrebno je pisati o tome, potrebno je govoriti o tome.

U javnosti se nanizalo više brutalnih slučajeva nasilja nad ženama na zadarskom području. Je li ono generalno u porastu?

– Ja bih rekla, dogodio se jedan presedan, mi sad trenutno u kući imamo jednu jedinu obitelj, u savjetovalištu imamo dosta zahtjeva za osobne razgovore i intervjue i kroz savjetovalište prolazi određen broj obitelji. Baš sam nedavno za Ministarstvo pravosuđa radila jednu anketu od nekakvih desetak stranica gdje sam sve obrazložila o tome što radimo, i stvarno je nasilje u porastu. Ali što se događa, ljudi, većina ljudi je financijski, materijalno, obvezna, vezana za partnera ili partnericu koji ih zlostavlja, nisu u mogućnosti egzistirati samostalno. Instutucije pomažu koliko mogu, međutim to nije dostatno i trebalo bi apsolutno drugačije urediti kompletan sistem, to nije u mojoj ingerenciji, to je samo mišljenje, žene se ne javljaju onoliko koliko bi se trebale javljati. U trenutku kad se one jave nama, one mogu ostati i mi primamo na šest mjeseci, maksimalno do godinu dana, s tim da pomažemo i naći posao, one imaju djecu, one moraju naći stan, moraju naći posao, i sve to financijski pokriti. Žene onda na našu žalost i žalost cijele naše zajednice, ostaju sa zlostavljačima. To je najveća problematika svega, umjesto da se zlostavljača kazni, da ga se odstrani iz te obitelji ako se ne može dogovoriti da budu zajedno, zlostavljač ostaje vani, kao što su ovi dečki koji su napravili to što su napravili djevojčici, tako je i u obiteljima. Zlostavljač se vrlo brzo pusti na slobodu i situacija se nastavlja, tako da žene nemaju izbor, kaže Markulin Ježina.

Emisiju možete poslušati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...