Lažno predstavio prijatelja kao zaposlenika banke, investitor im uplatio 450 tisuća kuna!

Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana sa zadarskog područja, koje se osnovano sumnjiči za više kaznenih djela na štetu 61-godišnjaka iz Rijeke.

Nakon kriminalističkog istraživanja, 38-godišnjak, 34-godišnjak i 26-godišnjak su danas privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru protiv svih navedenih podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela Prijevara iz čl. 236. st. 2. Kaznenog zakona, a protiv 38 i 26-godišnjaka i zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave iz čl.278.st.1. kaznenog zakona.

Naime, 34-godišnjaka se sumnjiči da je u veljači 2017. godine iskoristivši povjerenje i ranije prijateljstvo sa oštećenim, od 61-godišnjaka zatražio posudbu novčanog iznosa od 5.500 kuna za navodni trošak obrade kredita kojeg će podignuti u jednoj poslovnoj banci, a od kojeg novca je obećao oštećenom vratiti navedeni dug iz prethodnog razdoblja.

Budući je oštećeni povjerovao u obećanje 34-godišnjaka, sam se zainteresirao za podizanje kredita za pokretanje privatnog posla, u istoj poslovnoj banci, nakon čega ga 34-godišnjak („spaja“) dogovora kontakt s 38-godišnjakom, kojega pri tom predstavlja kao zaposlenika banke i još s lažnim imenom.

Nakon toga 38-godišnjak oštećenog dovodi u zabludu i održava u zabludi da će mu banka odobriti traženi kredit te od istog traži isplatu novčanog iznosa od 24.000 kuna na ime troškova kredita, koji iznos je oštećeni uplatio na račun treće osobe.

Nadalje, potom 38-godišnjak u dogovoru s 34-godišnjakom,  i dalje se lažno predstavljajući, prikazivanjem lažnih činjenica i dovodeći ga u zabludu nudeći mu razne investicije i ulaganja u nekretnine i pokretnine u Zadru kako bi navodno isti zajednički ostvarili određenu materijalnu korist, od oštećenog traži novac te mu je 61-godišnjak u više navrata u razdoblju od veljače do srpnja 2017. godine, na tekući račun 26-godišnjaka uplatio ukupan novčani iznos od preko 450.000,00 kuna, kojeg 26-godišnjak podigao i najveći dio predao 38-godišnjaku, a manji iznos zadržao za sebe.

Kako bi oštećenog održavao u zabludi 38-godišnjak je dogovorio s 26-godišnjakom izradu i dostavu krivotvorene dokumentacije o ulaganju isplaćenog novca namijenjenog u poslovna ulaganja, te mu također dostavljao krivotvorenu dokumentaciju o solventnosti i poslovnom rastu njihovih zajedničkih ulaganja.

Sva trojica se dakle sumnjiče kako su s ciljem da sebi pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica oštećenog doveli i održavali u zabludi, koji je na štetu svoje imovine, a na temelju njihove prikazane lažne činjenice i krivotvorene dokumentacije istima uplatio ukupno 475.850,00 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...