Ovo je novi kalendar blagdana u Hrvatskoj

Na sjednici vlade Plenković je upravo objavio novi kalendar blagdana.

Iz vlade je još proteklih dana bilo najavljeno da će doći do promjena oko državnih praznika koji se u zakonu nazivaju blagdanima. Dan državnosti ponovno će se slaviti 30. svibnja prema datumu kada je Franjo Tuđman izabran za predsjednika, a Stjepan Mesić za premijera. Državnost se na taj datum slavila po Tuđmanovoj želji, piše Index.hr.

30. svibnja je u subotu

30. svibnja sljedeće godine pada u subotu pa neće biti spajanja.

Dosadašnji Dan neovisnosti, 8. listopada, omiljeni praznik školaraca koji mjesec dana nakon početka školske godine imaju dan predaha se prema najnovijem prijedlogu – ukida. Sljedeće bi godine bio u četvrtak pa se time propušta još jedna prilika za spajanje.

No, već u studenom će imati novi praznik. Od sljedeće godine neradan dan je biti 18. studenog – Dan pada Vukovara. Primjereno tuzi i ozbiljnosti tog dana prvi će se slaviti, tugovati, što li već, u srijedu, koja je iznimno nezgodna za spajanje.

Plenković je objavio i kalendar “spomendana”. 25. lipnja i 8. listopada više tako nisu neradni dani.

Produženi vikend za Sveta tri kralja, Božić i Novu godinu

Ostali bi državni praznici trebali ostati isti. Nova godina 2020. pada u srijedu, Sveta tri kralja u ponedjeljak – što znači, produženi vikend. Uskrs je kao i uvijek u nedjelju i slijedi ga neradni ponedjeljak 13. travnja, Dan rada pada na prvi dan maja koji će 2020. biti ponedjeljak – još jedan produženi vikend. Tijelovo je u četvrtak 11. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u nezgodnu srijedu 5. kolovoza, a Velika Gospa u bezveznu subotu 15. kolovoza.

Još je lošija situacija sa Svim svetima koji će 2020. biti u nedjelju, a samo malo bolja situacija je s Božićem koji pada u petak te Svetim Stjepanom u subotu. Novu 2021. godinu, pak, dočekat ćemo u noći s četvrtka na petak pa će oni koji pretjeraju s pićem imati dulji vikend za oporavak, piše Index.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...