objavljeno na sjednici vlade

Ovo je novi kalendar blagdana u Hrvatskoj

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Na sjednici vlade Plenković je upravo objavio novi kalendar blagdana.

Iz vlade je još proteklih dana bilo najavljeno da će doći do promjena oko državnih praznika koji se u zakonu nazivaju blagdanima. Dan državnosti ponovno će se slaviti 30. svibnja prema datumu kada je Franjo Tuđman izabran za predsjednika, a Stjepan Mesić za premijera. Državnost se na taj datum slavila po Tuđmanovoj želji, piše Index.hr.

30. svibnja je u subotu

30. svibnja sljedeće godine pada u subotu pa neće biti spajanja.

Dosadašnji Dan neovisnosti, 8. listopada, omiljeni praznik školaraca koji mjesec dana nakon početka školske godine imaju dan predaha se prema najnovijem prijedlogu – ukida. Sljedeće bi godine bio u četvrtak pa se time propušta još jedna prilika za spajanje.

No, već u studenom će imati novi praznik. Od sljedeće godine neradan dan je biti 18. studenog – Dan pada Vukovara. Primjereno tuzi i ozbiljnosti tog dana prvi će se slaviti, tugovati, što li već, u srijedu, koja je iznimno nezgodna za spajanje.

Plenković je objavio i kalendar “spomendana”. 25. lipnja i 8. listopada više tako nisu neradni dani.

Produženi vikend za Sveta tri kralja, Božić i Novu godinu

Ostali bi državni praznici trebali ostati isti. Nova godina 2020. pada u srijedu, Sveta tri kralja u ponedjeljak – što znači, produženi vikend. Uskrs je kao i uvijek u nedjelju i slijedi ga neradni ponedjeljak 13. travnja, Dan rada pada na prvi dan maja koji će 2020. biti ponedjeljak – još jedan produženi vikend. Tijelovo je u četvrtak 11. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u nezgodnu srijedu 5. kolovoza, a Velika Gospa u bezveznu subotu 15. kolovoza.

Još je lošija situacija sa Svim svetima koji će 2020. biti u nedjelju, a samo malo bolja situacija je s Božićem koji pada u petak te Svetim Stjepanom u subotu. Novu 2021. godinu, pak, dočekat ćemo u noći s četvrtka na petak pa će oni koji pretjeraju s pićem imati dulji vikend za oporavak, piše Index.hr.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar