očekuje se i javna isprika

Pokrenuta peticija za otkazivanje predstavljanja knjige “Pobačaj – drama savjesti” na Sveučilištu u Zadru

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Platforma za reproduktivna prava pridružuje se otporu građanki i građana te članica i članova Sveučilišta u Zadru protiv daljnje klerikalizacije akademskog obrazovanja i pokušaja znanstvenog legitimiranja crkvenih dogmi vezanih uz pristup sigurnom i legalnom pobačaju.

U tu je svrhu Platforma pokrenula peticiju kojom se zahtijeva otkazivanje predstavljanja knjige “Pobačaj – drama savjesti” Tončija Matulića koje bi se trebalo održati u svečanoj sveučilišnoj dvorani 9. listopada ove godine u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije.

Peticiju je moguće potpisati OVDJE.

– Radi se o predstavljanju knjige koja je jasno i dokazivo dio klerikalne kampanje protiv prava na pobačaj (knjiga je iz 1997.!), autora koji je javno istaknut kao zagovaratelj crkvenih dogmi protiv prava žena, nije i ne može biti izraz “pluralizma mišljenja” ili već sličnih fraza kojima se i ovoga puta jedno JAVNO sveučilište u najmanju ruku ograđuje od svoje društvene odgovornosti za promicanje i zaštitu ustavnih vrednota, kažu u Platformi.

Potpisnici peticije od vodstva Sveučilišta u Zadru zahtijevaju:

1. Javnu ispriku i otkazivanje predstavljanja knjige “Pobačaj – drama savjesti” u prostorijama Sveučilišta u Zadru

2. Službeno očitovanje nadležnih struktura, prvenstveno Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

– Nakon što je grupa građanki i građana i članica Sveučilišta u Zadru ovim povodom uputila prosvjedno pismo upravljačkim strukturama Sveučilišta u Zadru kojim zahtijevaju službeno očitovanje Sveučilišta i otkazivanje najavljenog predstavljanja knjige, stigao je i potpuno neadekvatan i ciničan odgovor koji potpisuje kabinet rektorice Sveučilišta u Zadru.

Iz odgovora rektorice vidljivo je izbjegavanje odgovornosti za sadržaje koje se prezentiraju na Sveučilištu i za korištenje Sveučilišta za napad na ženska ljudska prava i pritom želimo podsjetiti da je otvoreno zagovaranje zabrane pobačaja protivno ustavnom načelu prava žena na samoodređenje i zaštitu privatnosti, sukladno odluci Ustavnog suda iz veljače 2017., kažu u Platformi.

Ostavi komentar koristeći Facebook