Sutra štrajkaju i fakulteti, sindikati očekuju visoki odaziv

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je da će u srijedu, 30. listopada, ponovno održati jednodnevni štrajk na isti način kako je održan prvi štrajk prošloga tjedna. Osvrnuli su se i na medijske objave o prosječnoj plaći učitelja. Kažu da su se kod izvještavanja o toj temi pojavile dezinformacije i lažne vijesti.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka ustvrdio je kako je štrajk kojim traže povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, prošlog tjedna bio vrlo uspješan.

Novi je najavio za srijedu, 30. studenog, na isti način kako se štrajkalo prošlog četvrtka, pa očekuju i dalje visoki odaziv.

Ako Vlada odluči da neće platiti štrajk, Radeka je rekao da njihov sindikat ima štrajkaški fond i u tom pogledu vodi računa o članovima. “Ako posegnu za time, to će razgolititi politiku koju vode”, poručio je.

Dezinfomracije i lažne vijesti o plaćama nastavnika

Sindikat znanosti je na konferenciji za novinare predstavio svoje podatke o plaćama nastavnika i učitelja s obzirom da su se, kažu, prošlih dana u medijima pojavile dezinformacije i lažne vijesti o plaćama nastavnika.

“Očito se medijski prostor počinje zagađivati, očito su neki utjecaji na medije počeli biti destruktivni”, ustvrdio je Radeka.

Makroekonomist Matija Kroflin istaknuo je da sindikati kod računanja koriste bruto plaće jer su parametri za njihov izračun javno poznati i dostupni, a neto plaće ne koriste jer njih zapravo ne mogu znati.

Neto plaća ovisi o tome gdje osoba živi i koliko ima uzdržavanih članova obitelji, te o dodacima na plaću. Primjerice, bruto plaća učitelja nastavnika početnika je 8.583 kune. Ako je taj pojedinac samac iz Zagreba neto plaća mu je 5.998, ako je to osoba s dvoje djece iz Svete Nedjelje plaća mu je 6.866 kuna, naveo je Kroflin.

Bruto plaća učitelja nastavnika s 20 godina staža je 9.441 kunu. Neto plaća samca iz Zagreba uz taj bruto je 6.490 kuna, a osobe s dvoje djece iz Svete Nedjelje je 7.553 kune.

Mediji su objavili da je prosječna plaća učitelja nastavnika 7.200 kuna, međutim, ističe sindikat, taj podatak nije javan i ne zna se što sve u njega ulazi. Bez obzira na to, ističu da to nimalo ne mijenja osnovnu tezu o potplaćenosti učiteljske profesije.

Kroflin kaže da je argument o tome da je masa plaća za javni sektor zadnjih godina eksplodirala pa bi daljnji rast plaća ugrozio makroekonomsku sigurnost netočan, a koristi se zbog manjka relevantnih argumenata koji bi trebali pokazati da pojedinačne plaće u javnim službama ne trebaju rasti.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da će objaviti svoju plaću kada mediji objave plaće svojih glavnih urednika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...