Horvatinčić svaki dan očekuje odluku zadarskog suda o svojoj sudbini

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić, nepravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog usmrćenja talijanskog bračnog para, svaki dan očekuje odluku zadarskog Županijskog suda o svojoj daljnjoj sudbini.

Horvatinčićeva je obrana na ročištu u rujnu pred Županijskim sudom u Zadru, koji odlučuje o žalbama, iznijela argumente kojim pokušava srušiti nepravomoćnu presudu šibenskog suca. U žalbi Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević argumentirao je niz razloga zbog kojih obrana očekuje ponovno suđenje, no ovog puta na Županijskom sudu. Miljević već tjednima čeka odluku suda.

– Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sad je pod županijskim sudom, a ne općinskim, na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem sudu – kazao je drugi odvjetnik zagrebačkog poduzetnika Branko Baica, pišu 24sata.

Za kazneno djelo za koje je optužen Horvatinčić Kaznenim zakonom predviđena je kazna zatvora u rasponu od minimalne tri godine do maksimalnih 12 godina, a općinski sudovi ne mogu suditi kad je zaprijećena kazna veća od 10 godina. Osim tog “najtežeg” argumenta, Horvatinčićevi branitelji nepravomoćnu presudu pokušat će oboriti na temelju povrede činjeničnog stanja vezanog za nastanak pomorske nesreće te tezom da je skica nesreće nezakonito ušla u spis kao dokaz nesreće.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku još se u svibnju žalilo na presudu Općinskog suda u Šibeniku, koji je 13. ožujka zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su na jedrilici smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro iz Padove Horvatinčića osudio na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Županijski sud u Zadru može potvrditi presudu, preinačiti je ili je, zbog procesnih razloga ili nekih drugih propusta, vratiti na ponovno suđenje. Vrate li predmet na ponovno suđenje, to će biti četvrti put da sude Horvatinčiću. Na drugom suđenju Horvatinčić je oslobođen zbog famozne sinkope, “kratkotrajnoga gubljenja svijesti”, pišu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...