Na spornom letu u vojnom helikopteru bila su dva civila, otkriven i novi incident s hrvatskim vojnicima

Povodom skandala u kojem je otkriveno da su u zrakoplovnu bazu u Zemuniku ulazili neovlašteni civili te da su ih vojni piloti vozili vojnim helikopterom, u utorak je u bazi na Plesu održana konferencija za medije.

Na konferenciji je načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov po prvi puta iznio informaciju da su u zrakoplovnu bazu u Zemuniku neovlašteno ušla dva civila, a ne jedan kako se dosad smatralo, te da su ta dva civila bila u helikopteru, ali je naglasio kako je bila je riječ o samo jednom letu, a ne više njih. Potvrdio je da je jedan civil bio prerušen u vojnog pilota, dok drugi nije. Također je naglasio i da nije bilo prevoženja streljiva, nego samo ljudi.

“Nije prevoženo nikakvo streljivo i naoružanje, ali je bilo manipuliranja streljivom kod bojevih gađanja”, rekao je Šundov i dodao kako je kriminalističko istraživanje u tijeku te da će javnost biti obaviještena naknadno. Na novinarsko pitanje odgovorio je kako je manipuliranja streljivom bilo unutar vojne baze, no nije htio dalje objašnjavati.

Šundov je izjavio kako ništa nije zataškavano, jer da je za incident iz Zemunika doznao početkom studenog, no da je kriminalističko istraživanje bilo u tijeku te da je vojska bila zamoljena da ne poduzima ništa kako ne bi ugrozila tu istragu, piše tportal.

Potvrdio je i smjene u zapovjednom lancu, a za trojicu pilota koji su vozili civile u helikopteru rekao je kako su prijavljeni Vojnostegovnom sudu te da su suspendirani s dužnosti i da će pravorijek čekati izvan vojne baze.

Smijenjeni dosadašnji zapovjednik baze, brigadir Mario Pleša, bit će raspoređen u zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, potvrdio je Šundov.

Načelnik Glavnog stožera također je izvijestio medije o još jednom incidentu s hrvatskim vojnicima, ovaj put riječ je tome da su tri hrvatska vojnika konzumirala nedozvoljeni alkohol na vježbi u Austriji. Incident se dogodio prije nekoliko dana, a trojac je odmah vraćen u Hrvatsku te će biti stegovno kažnjeni, piše tportal.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...