slučaj ćelić

Odvjetnik Nobilo o zadarskom policajcu: “Njegov je motiv bio sasvim ispravan, spriječio je daleko veću zloupotrebu ovlasti”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Odluka vrha policije da suspendira i pokrene postupak protiv svoga kolege iz Zadra koji je medijima dostavio snimku prometnog prekršaja Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika ravnatelja policije, dokazuje kako je aktualno vodstvo MUP-a spremno na sve samo da neugodne tajne iz sustava ne izađu u javnost.

I dok su joj u postupanju protiv Ćelića trebali mjeseci i mjeseci, protiv zviždača policija je vrlo odlučna.

“Policajac PU zadarske iz ustrojstvene jedinice koja je utvrdila prekršaj počinio je težu povredu službene dužnosti, jer je dostavio snimku neovlaštenoj osobi i 8. studenoga je udaljen iz službe. Protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.”

S druge strane, Branko Šerić, jedan od poznatijih hrvatskih odvjetnika, koji zastupa suspendiranog policajca, veli da je protiv njegovog klijenta pokrenut kazneni postupak zbog odavanja službene tajne, što smatra apsurdom.

“Službena tajna bi značila da je u trenutku kad je Josip Ćelić snimljen to postala službena tajna. Što je apsurd. To je prekršaj kao i svaki drugi. U startu nema elemenata kaznenog djela. Uvalili su se do nosa. Nema šanse da ima službene tajne, nje ima kada neko tijelo proglasi podatke tajnima, a u ovom slučaju toga nije bilo. Jedino ako neće retroaktivno donijeti akt da je ovo službena tajna”, kaže Šerić i najavljuje skoru konferenciju za novinare o tom slučaju.

Njegov klijent je sada pod suspenzijom, a kako doznajemo, iako uzima terapiju zbog kardioloških tegoba, podvrgnut je poligrafskom testiranju.

“To se ne radi kad je čovjek pod terapijom”, ističe Indexov sugovornik.

I odvjetnik Anto Nobilo napominje kako policajac s jedne strane zaista jest počinio stegovni prijestup, “jer ne smiju se podaci iz policije davati neovlaštenim osobama”. “Ali s druge strane, on je na taj način spriječio još gore neovlašteno postupanje policije koja je očigledno htjela prikriti što se dogodilo pa predmet nije poslala državnom odvjetništvu ili sucu za prekršaje. On jest zviždač jer formalno je napravio prekršaj, ali je s druge strane javni interes bio prevladavajući i to bi trebalo uzeti u obzir”, dodaje.

“Njegov je motiv, po meni, bio sasvim ispravan, svojim je formalnim prekršajem spriječio daleko veću zloupotrebu policijskih ovlasti kada su htjeli zaštititi visokorangiranog policajca. To je puno veći prijestup od njegovog”, smatra Nobilo.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar