Plenković iznio nove optužbe o štrajku, prozvao i Divjak

Premijer Andrej Plenković u intervjuu za Dnevnik HTV-a govorio je o štrajku u prosvjeti i ostalim aktualnim temama.

Iznio je nove optužbe na račun štrajka u školama, insinuirajući da još netko osim sindikata stoji iza štrajka u školama, a prozvao je i ministricu Divjak.

Prvo je, ipak, pohvalio današnji sastanak.

“Današnji sastanak je bio dobar. Dijalog traje cijelo vrijeme, samo je pitanje tko ga i u kojem trenutku vodi. Kad su sindikati na Markovom trgu održali simpatičan i lijep koncert, pozvali smo ih za stol i razgovarali. Odbili su našu ponuda da im plaća u rujnu bude veća 2 posto kroz jedan dodatak. Potom smo izašli s ponudom u pregovorima za TKU za povećanje osnovice 2+2+2 za sve javne i državne službe. On se odnosi i na 6 posto dodatnih iduće godine što je povećanje od 18,3 posto u mandatu ove vlade vezano uz TKU. Tome se dodaje povećanje božićnice i regresa za 250 kuna i dara za djecu za 100 kuna te otpremnine za više od 2 tisuće kuna”, kazao je premijer.

“Utakmica koja nije vođena isključivo željom sindikata”

Dodao je kako su pregovori u prosvjeti, o granskom ugovoru su bili završeni prošle godine, da o koeficijentima nema pregovora i ponovno zaoštrio retoriku kada je u pitanju štrajk.

“Koeficijent nije predmet pregovora vlade i sindikata. Vlada to donosi svojom uredbom. Iduće godine idemo u reviziju uredbe o koeficijentima, konzultirat ćemo stručnjake. To nitko dosad nije uspio trezveno i mirno napraviti. Današnji razgovor je bio još jedan pokušaj vlade da nađemo rješenje. Po našem uvjerenju nema nikakvog razloga za štrajk, nikakvog razloga za prosvjed. U vrijeme kad se plaća povećava, koja je svrha štrajka?” upitao je Plenković.. Smatra da se radi o jednoj utakmici koja nije vođena isključivo željom sindikata.

“Neke izjave ministrice Divjak nisu bile ni dobre ni prihvatljive”

Na današnjem sastanku je dogovoreno, kazao je premijer, da se zbog dodatnih konzultacija ne izlazi s detaljima u javnost. Naglasio je kako je vladi bitno provođenje reforme obrazovanja te nastavio: “Vidjeli smo kvalitetnu mirovinsku reformu koju su zlorabili socijalni partneri na samo dva bitna elementa. Element da se radi do 67 godine donesen je za vrijeme SDP-ove vlade.” Upitao je događa li se ovaj prosvjed sasvim slučajno u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. U svemu, smatra, ima i odgovornosti ministrice Blaženke Divjak. Kao premijer očekuje da se ovaj problem riješi. “Ministrica se trudi i pokušava doprinijeti rješenju, ali neke njezine izjave nisu bile ni dobre ni prihvatljive”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...