Prema Zagrebu krenuli deseci autobusa, Mihalinec poručuje: “Ako danas dođe do dogovora, štrajk bi mogao završiti u četvrtak”

Rano jutros prema Zagrebu je krenulo šest autobusa iz Pule, jednako koliko i iz Splita, iz kojeg su prosvjednici krenuli i kombijima i automobilima. Prosvjednici dolaze i iz Rijeke, Koprivnice, Osijeka te niza drugih gradova. “Kompromisa nema, ili koeficijent 6,11 ili ništa”, poručuju prosvjednici i dodaju da iza njih ne stoji politika već val nezadovoljstva.

Okupljanje na Trgu Republike Hrvatske počinje oko 10 sati. Oko 11 će prosvjednici krenuti Masarykovom ulicom preko Gundulićeve i Ilice. Krajnji cilj je Trg bana Jelačića.

Prosvjed na Trgu počinje u 12:05, a predviđeno je da će trajati sat i pol. Sindikati ovim prosvjedom žele poručiti Vladi da ne odustaju od svojih zahtjeva. Podršku im je dalo 50-ak sindikata čiji će članovi i sami sudjelovati u prosvjedu. Organizatori na prosvjedu očekuju dvadesetak tisuća ljudi, donosi dnevnik.hr.

Tijek događaja pratite u nastavku:

08:15 Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec rekao je kako bi štrajk mogao završiti u četvrtak ukoliko dođe danas do dogovora s vladom.

“Ako danas budu pregovori i ako danas dođe do nekog rješenja, sutra i prekosutra bi se proveo referendum u našem članstvu, odnosno izjašnjavanje o prijedlogu. Za to nam je potrebno barem dva dana. Ako danas budu pregovori te se postigne dogovor, moglo bi se dogoditi da od četvrtka imamo nastavu”, rekao je Mihalinec u emisiji “U mreži prvog” na Hrvatskom radiju.

Mihalinec se nada kako će sastanak s Vladom bniti već danas, ali kako ističe “pregovarački”, a ne “kozultativni”

08:00 Štrajk i prosvjed podržali su na društvenim mrežama i roditzlji, koji su pozvali nastavnike i učitelje iz Zagreba da, zajedno s djecom, dođu na trg. “Neka im to bude terenska nastava iz Građanskog odgoja, iz Sociologije… iz demokracije!”, napisali su.

OŠ Petra Preradovića Zagreb na svojem je Facebooku uputila “veliku zahvalnosti učenicima i njihovim roditeljima na razumijevanju i podršci”. Pozvali su sve roditelje i učenike da se pridruže prosvjednicima na trgu. “Pokažimo našoj Vladi da bez kvalitetnog obrazovanja i ljudi koji taj posao rade nema ni budućnosti lijepe naše”, poručuju prosvjednici.

Štrajkom prijete i liječnici

Prosvjetari su do sada održali tri kruga cirkularnog štrajka kada su štrajkale škole u pojedinim županija. Nakon što s Vladom nije postignut dogovor, sindikati su od utorka krenuli u frontalni štrajk. Upravo danas, na dan prosvjeda, u školama je 30. dan štrajka. Od velikog prosvjeda učitelja na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak u 12:05 sindikati nisu odustali, unatoč višesatnom razgovoru u Vladi u petak poslijepodne nakon kojeg su rekli kako su blizu rješenja do kojeg bi, vjeruju, trebalo doći idući tjedan.

Premijer Andrej Plenković tvrdi da su štrajk prosvjetara i veliki prosvjed koji je najavljen za ponedjeljak, orkestrirani i “lijepo osmišljeni” pokušaj pred predsjedničke izbore. Sindikati su takve navode premijera odbacili. Uz to, nakon prosvjetara, prosvjedima prijete i liječnici. Hrvatska liječnička komora i sindikat izvijestili su da će u prosincu pokrenuti niz akcija kako bi skrenuli pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika, donosi dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...