Dan stradanja

Prije 28 godina započeo je krvavi pohod na Škabrnju

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Dan obilježavanja stradanja Škabrnje obilježit će se komemorativnim programom u 10 sati. Nakon toga od 10,20 do 10,40 sati sudionici će u Koloni sjećanja krenuti do Spomen-obilježja masovne grobnice. U 10,40 sati najavljeno je polaganje vijenaca na Spomen obilježje masovne grobnice.

Zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položit će izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata. U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služit će se misa za sve stradale u Domovinskom ratu. U 12 sati kreće hodnja do spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje će se u 12,30 sati položiti vijenci na središnji križ kod spomen obilježja.

Krvavi pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Ostavi komentar koristeći Facebook