Epidemija gripe zahvatila Hrvatsku; Stručnjaci začuđeni intenzitetom i komplikacijama!

U Hrvatskoj je epidemija počela ranije, visokog je intenziteta, a oboljelo je oko 30 djece mlađe od godinu dana.

Epidemija gripe ove sezone započela je ranije, intenzitet je već sad na visokih 50 posto, što se nije očekivalo najmanje još sljedeća tri tjedna, a među oboljelima ima i novorođenčadi, javlja 24sata. Dr. Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako su do sada laboratorijski dokazali 270 slučajeva gripe, i to samo tip A H1N1 ili tzv. svinjske gripe, a procjenjuje se da je najmanje još 3000 oboljelih.

“U skladu s očekivanjima, oko 10 posto slučajeva ima komplikaciju upale pluća, no iznenađuje nas činjenica da se kod 20 posto pacijenata javljaju i druge komplikacije poput upale mozga i upale srčanog mišića, što ranijih godina nismo imali. Ova godina je specifična i po tome što već sad imamo desetak oboljelih novorođenčadi, a razlog je to što bolnički odjeli nisu zatvoreni za posjete. I kod te djece su komplikacije u vidu upale pluća i encefalitisa”, objasnio je Draženović.

Dodaje kako su od početka ove sezone gripe imali desetak oboljele djece mlađe od mjesec dana, te još dvadesetero djece mlađe od godinu dana. “Dakle, ukupno, unazad nekoliko tjedana u Hrvatskoj je oko 30 djece mlađe od godinu dana oboljelo od gripe. Ne bih o detaljima u kojim je gradovima ili regijama riječ jer se oboljeli javljaju iz cijele Hrvatske”, ističe Draženović.

Čudna dominantnost H1N1 virusa

Gripom je već danas zahvaćena čitava Hrvatska i svi pokazatelji govore kako će ove godine gripa potrajati dulje. “Moramo biti svjesni da ove godine cirkulira lanjski virus H1N1, tzv. pandemijski iz 2009. soj Brisbane koji je prvi put dokazan u Australiji. Prošla godina kod nas je zbog njega bila intenzivna, imali smo rekordan broj preminulih i puno komplikacija. Taj virus nastavlja cirkulirati i sigurno se epidemiološki nije iscrpio te će stvarati probleme”, kaže Draženović.

Prema njegovim riječima u drugim europskim državama intenzitet je manji te je tek sporadičan broj obljelih, pri čemu cirkuliraju tri tipa virusa. “Na tjednoj bazi u Europski centar za kontrolu zaraznih bolesti prijavljujemo naše slučajeve, tako da imaju podatke što se događa. I njima je čudno da je dominantan taj H1N1 i toliki intenzitet pa su nas zvali kako bismo potvrdili informaciju. Teško je reći zašto je to tako i nemamo odgovor”, tvrdi dr. Draženović te dodaje da se oboljeli nisu cijepili protiv gripe i da su djeca posebno rizična skupina.

Podsjeća je je jedina prevencija cijepljenje te kaže kako cjepiva još ima. Nakon 360.000 doza stiglo još novih 30.000 doza koje su rasporedili liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

Tri osobe na intenzivnoj

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu navode za 24sata kako su primijetili porast broja pregleda u hitnoj ambulanti te u pedijatrijskim ambulantama.

Trenutno imaju osam odraslih osoba hospitaliziranih sa gripom. Među njima je na intenzivnoj njezi dvoje s težom upalom pluća i jedan sa encefalopatijom. “Nemamo hospitalizirane djece, a prošlog tjedna ih je kroz dnevnu bolnicu prošlo petero različitih dobi i niti jedno nije životno ugroženo. Tijek gripe je obično takav da se poveća broj oboljele djece, a potom se postupno kroz nekoliko tjedana širi na opću populaciju. Djeca su više podložna gripi jer još nemaju stvoren snažan imunitet, a dodatno borave u većim grupama gdje se virusi brže mogu proširiti u vrtiću ili u školi”, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...