Kako bi kvalitetni liječnici ostajali ovdje, fakultet potpisao suradnju s bolnicama u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku

Vodstvo splitskog Medicinskog fakulteta u srijedu je potpisalo Ugovor o suradnji s Općim bolnicama u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku koje će s Klinačkim bolničkim centrom Split činiti nastavnu bazu Medicinskog fakulteta u Splitu.

Takvim okrupnjavanjem zdravstvenih institucija u Dalmaciji želi se pridonijeti zaustavljanju odljeva medicinskih djelatnika, rečeno je.

“Odljevom mozgova radi se ekonomska i demografska šteta, a mi ovim osnaživanjem suradnje zdravstvenih ustanova u Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku dajemo motiv mladim ljudima da vide kako i u Hrvatskoj postoje potencijali za opstanka i njihov napredak i tako ih  zadržimo u Hrvatskoj,” rekao je Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta  Sveučilišta u Splitu.

Potpisanim ugovorom uz KBC Split i Opće bolnice u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku postaju sastavni dio splitskog Medicinskog fakulteta.

“Ove će bolnice biti dio nastavne baze, što znači da će studenti splitskog Medicinskog fakulteta moći vidjeti i upoznati se sa sadržajem rada tih bolnica u južnom dijelu Hrvatske, koje će im osigurati smještaj tijekom studijskog boravak u njima. Istodobno, liječnici iz tih bolnica moći će napredovati znanstveno i stručno kroz angažman na Medicinskom fakultetu u Splitu jer oni postaju dio naše katedre,” kazao je  Đogaš.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić istaknu je kako je riječ o okrupnjavanju, odnosno “funkcionalnoj integraciji”  zdravstvenih ustanova u Splitu, Zadru, Šibeniku i  Dubrovniku radi podizanja razine kvalitete življenja u Dalmaciji.

“Stvaranje mini konzorcija zdravstvenih ustanova znači dizanje sigurnosti življenja ne samo u Splitu nego u svim županijama u Dalmaciji  na višu razinu,” dodao je rektor Ljutić.
Na temelju današnjeg ugovora, uz pomoć bolnica iz Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika, ojačat će se i studiji koji su sve traženiji – studij farmacije i studij dentalne medicine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...