Krajolik rijeke Krupe proglašen kulturnim dobrom

Proglašenje Kulturnog krajolika rijeke Krupe na području Obrovca kulturnim dobrom od strane Ministarstva kulture važna je odluka za trajnu zaštitu rijeke Krupe, poručili su iz WWF Adria. Kako se eksplicitno navodi u rješenju Ministarstva kulture s kraja studenog ove godine, na tom području nije dopuštena nova gradnja, već sav razvoj i eventualna izgradnja mora biti u skladu s tradicijom. Također, radi očuvanja sedre, sedrenih barijera i pragova, nisu dopuštene aktivnosti na rijeci koje bi ih na bilo koji način ugrozile.

Područje kulturnog krajolika rijeke Krupe omeđeno je s južne strane rijekom Zrmanjom i Žegarskim poljem, s istočne izvorom rijeke Krupe, obroncima Velebita sa sjeverne i učćem Krupe u Zrmanju sa zapadne strane. Cijelom svojom poršinom od cca 23 km2 nalazi se u Parku prirode Velebit, obuhvaća dijelove naselja Kaštela Žegarskog, Krupe i Golubića, a administrativno pripada Gradu Obrovcu, navodi se u odluci Ministarstva kulture.

“Krajolik rijeke Krupe iznimno je važan i vrijedan za očuvanje krajobrazne raznolikosti tog područja te nam je iznimno drago da je to prepoznalo i Ministarstvo kulture. WWF Adria već nekoliko godina promovira trajnu zaštitu rijeka kao jedan od modela zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti naše zemlje te očuvanja rijeka slobodnog toka. Ova odluka pokazuje da su taj model prepoznale i institucije”, komentirala je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

WWF pozdravlja odluku o trajnoj zaštiti rijeke Krupe te poziva institucije da odluku primjene i na druge jednakovrijedne riječne krajolike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...