Na izbore do 11,30 sati izašlo 15,75% birača, u Zadarskoj županiji najmanja izlaznost

U 7 sati diljem zemlje otvorena su birališta. Hrvatska bira predsjednika između 11 kandidata. Do 19 sati otvoreno je ukupno 6533 biračkih mjesta, od čega je 6409 u Hrvatskoj te 124 u inozemstvu. Na popisu birača nalazi se ukupno 3.854.747 građana.

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ), nezavisnih Darija Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore. Svaki birač može zaokružiti samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

Rezultati prvih izlaznih anketa bit će objavljeni u 19 sati, a prve privremene rezultate izbora za predsjednika DIP će objaviti u 20 sati te će se onda ažurirati svakih 10 minuta.

Prvi su glasali kandidat Dario Juričan i  Milan Bandić.

Nešto prije 9 sati glasao je i kandidat Miroslav Škoro, oko 10 Zoran Milanović, a oko 11 sati Kolinda Grabar-Kitarović.

Do 11:30 sati glasalo je 15,75 posto birača, za 2,5 postotna boda više nego prije pet godina.

11:59 Odaziv na izborima do 11:30 15,75%. Najveća izlaznost je u Varažinskoj, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a najmanja je u Zadarskoj i Šibensko-Kninskoj, piše Index.

11:43 Državno izborno povjerenstvo će točno u podne objaviti kolika je izlaznost do 11:30 sati.

11:36 GONG je objavio kako, osim u dva slučaja zakašnjelog otvaranja biračkih mjesta, prema dojavama neanonimnih građanki Gongu, izborno jutro prolazi mirno.

11:23 Glasala je i kandidatkinja Dalija Orešković. Orešković je glasala u zagrebačkoj VII. gimnaziji u Križanićevoj ulici.

11:06 Kolinda Grabar Kitarović došla je glasati na biralište u OŠ Matka Laginje u Zagrebu. S njom je došao i njezin supuig Jakov.

“Pozivam sve birače Hrvatske da izađu na izbore i daju svoj glas. Danas je praznik demokracije i dajte glas”, kazala je kratko.

11:00 Kandidat Nedjeljko Babić glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u OŠ Antuna Mihanovića u Lučelnici Tomaševečkoj.

10:51 Glasao je i Mislav Kolakušić u prostorijama MUP-a RH Ravnateljstva civilne zaštite u Nehajskoj ulici u Zagrebu.

10:51 Glasali su i Anto Đapić i Katarina Peović. Đapić je glasao u OŠ Vladimira Bečića u Osijeku, a Peović u Domu za starije Trnje u Zagrebu.

10:45 Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Dejan Kovač glasao je na predsjedničkim izborima u zagrebačkoj Osnovnoj školi Borovje.

10:17 U 10 sati je glasao je Zoran Milanović koji je u OŠ Petra Zrinskog došao u društvu svoje supruge. Bio je dobre volje i namigivao je novinarima.

“Kampanje je završila, odnosno nije. Bit će po svemu sudeći drugog kruga. Osjećam se rasterećeno, ali ne na način da nemam što izgubiti. Imamo svi skupa što za izgubiti, nego naprosto napravili smo sve, napravio sam sve, dao sam sve od sebe. Ljudi su to imali prilike vidjeti pa sad neka odluče”, rekao je Milanović.

9:59 Miroslav Škoro objavom na Facebooku krši izbornu šutnju. Škoro je objavio “pitanje dana” o Isusovim apostolima čiji odgovor daje njegov broj na glasačkom listiću. “Točan odgovor zaokružite nakon svete mise!” još je napisao Škoro.

9:25 Premijer Andrej Plenković glasao je nekoliko minuta poslije 9 sati na Trgu Francuske Republike u Zagrebu.

9:05 Miroslav Škoro je malo prije 9 sati stigao na biračko mjesto u OŠ Gračani gdje je glasao. Poručio je ljudima da izađu na izbore unatoč lošem vremenu. Kazao je kako nakon glasanja ide na misu pa doma na ručak.

08:35 U Bosni i Hercegovini je kaos. Kako javlja Klix.ba, član biračkog odbora u Mostaru je zaspao pa su izbori na jednom biračkom mjestu kasnili 20-ak minuta, što je razbjesnilo glasače, a novinar i kamerman su izbačeni s birališta.

08:17 Birališta su otvorena i u Mostaru.

08:02 Već je glasao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je na biralište došao u društvu supruge Vesne. Komentirao je “tko rano rani, dvije sreće grabi”. Bandić je rekao da mu nije žao što se nije kandidirao na ovim izborima.

Na pitanje gdje će čekati rezultate izbora kazao je:

“Tamo gdje treba”.

S Bandićem i suprugom bio je i njihov mezimac Rudi.

07:55 Predsjednički kandidat Dario Juričan glasao je prvi, već u 7 sati. On je glasao u vrtiću u Španskom.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...