strategija razvoja javne uprave

Od 1. siječnja se ukida zadarski Ured državne uprave, napušta ga 26 službenika, 112 ih prelazi u Županiju

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Sukladno Strategiji razvoja javne uprave i u cilju provedbe Nacionalnog programa reformi, od 1. siječnja 2020. godine poslovi Ureda državne uprave prelaze u nadležnost Županija. To znači da županije preuzimaju državne službenike, kao i prava i obveze ureda državne uprave u Županiji.

Cilj ove reforme je uslugu maksimalno približiti građanima te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike. U konačnici, ovi poslovi državne uprave su bili dio županijske administracije te su ih županije obavljale i ranije, sve do 2001. godine.

Ono što je najvažnije, preuzimanjem poslova ureda državne uprave građani će moći lakše obaviti poslove koje trebaju, doći do željenih informacija te će u bližoj budućnosti sve to moći odraditi na jednom mjestu. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da su županije kvalitetnije i racionalnije obavljale sve poslove koji su im bili povjereni od strane države pa je ovo logičan slijed s namjerom da se građanima omogući brža, efikasnija i racionalnija administracija.

Zadarska županija će od 1. siječnja tako dobiti novi Upravni odjel za povjerene poslove državne uprave, koji će obavljati poslove za koje su bili nadležni i do sada, a Matični uredi ostaju s radom u uredima gdje su i do sada djelovali.

Ured državne uprave će lokacijom ostati na istom mjestu u Zadru i pet izdvojenih lokacija u Benkovcu, Biogradu na Moru, Gračacu, Obrovcu i Pagu, kojima se također gasi naziv „ispostava“ i nastavljaju s radom  kao  „Zadarska županija, Upravni odjel za povjerene poslove državne uprave“. Za sada jedino Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove preuzima djelatnike koji obavljaju poslove iz područja službeničkih odnosa, poslove uredskog poslovanja i opće zajedničke poslove te Upravni odjel za financije i proračun djelatnike koji rade na poslovima financija i računovodstva.

Važno je napomenuti da državni službenici i namještenici ureda državne uprave u županijama nastavljaju obavljati poslove na kojima su radili te do donošenja rješenja o rasporedu na nova radna mjesta primaju plaću prema dosadašnjim rješenjima. Očekivani broj ljudi koji odlazi iz UDU-a uz stimulativnu otpremninu je 26 službenika, dok ih 112 zajedno s povjerenim poslovima prelaze u Zadarsku županiju.

Ostavi komentar koristeći Facebook