oprezno s pirotehikom

Od petardi lani stradale 23 osobe, kazne za roditelje se penju do 80 tisuća kuna

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Kako bi blagdansko slavlje prošlo bez trauma i tragedija – već 26. godinu zaredom kreće akcija “Mir i dobro”. U nedjelju, naime, počinje legalna prodaja pirotehnike druge i treće kategorije, a ove godine policija s upozorenjem o njihovu rukovanju stiže i u školske klupe.

Rizičnim i bučnim aktivnostima bavit će se građani tijekom blagdana. Za jedne je to veselje, za druge – užas.

“Ne volim ih čuti ni kad pucaju, grozim se”, rekla je Draga iz Zadra za RTL.

“Neka se puca dva-tri dana, ali se zna s kojim petardama”, rekao je Darko iz Zadra.

Branimir je protiv petardi.

“Naravno da sam protiv, to je ludost”, rekao je Branimir iz Samobora.

Vlatka nema ništa protiv toga.

“Mi iskreno nemamo taj običaj, ali zašto ne?”, rekla je Vlatka iz Samobora.

A neželjene posljedice korištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava su itekako velike. Lani su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške ozljede. Petero od tih sedmero su djeca mlađa od 14 godina. U odnosu na 2017. 40 posto je smanjen broj ozlijeđenih. Bilo je 16 ozlijeđenih, od kojih 12 teško. Sedmero od njih su djeca.

Najmlađa ozlijeđena osoba lani imala je samo 4 godine.

“Eksplozivno djelovanje petardi može dovesti od opeklina, ozljede mekih tkiva, ozljede kostiju, otrgnuća dijelova tijela kao što su prsti ili cijelog prsta, ozljede šake, oka, glave”, nabraja dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Prodaja sredstva teže kategorije kreće u nedjelju, a kupovati se može sve do 8. siječnja. No, ljubitelji takve vrste opasne zabave morat će se strpjeti do 27. prosinca kada će smjeti pucati sve do Nove godine. Kako bi sve prošlo što sigurnije, policija i ove godine organizira akciju ”Mir i dobro”.

“Bitno je da se kupuju u ovlaštenim prodavaonicama”

“Ako se već kupuju, bitno je da se kupuju u ovlaštenim prodavaonicama zato što su takva sredstva ispitana, a kada se koriste, trebal bi se dobro proučiti uputa o korištenju”, rekao je Tomislav Vukoja iz Protueksplozivne službe MUP-a.

U Mirnovcu traju posljednje pripreme uoči sezone petardi. Kažu kako pirotehnička sredstva upotrebljava čak milijun Hrvata i da 70 posto njihovih kupaca jesu upravo roditelji.

“Potrošnja petardi i zvučnih efekata drastično pada, a raste potrošnja efekata koji daju vizualnu sliku”, rekao je direktor Mirnovec pirotehnike Franjo Koletić.

A slika blagdana bez bolnice je najljepša. I zato oprez pri svakom korištenju žabica, raketa ili petardi.

A RTL-ova reporterka Donna Diana Prćić razgovarala je o akciji sa Snježanom Bagarić iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a.

“Inspektori MUP-a, Ravnateljestva Civilne zaštite su na terenu već duži period. Počela je prodaja priotehnike prvog razreda koja se može prodavati tijekom cijele godine, dok se od 15.12. do 1.1. prodaje pirotehnika razreda F2 i F3”, rekla je Bagarić za RTL.

Poručila je i što je njihova osnovna zadaća i briga.

“Naša osnovna briga je da se na tržištu ne prodaje pirotehnika izvan prodavaonica oružja i streljiva i pirotehničkih sredstava koje imaju odobrenje ministarstva”, objasnila je.

A kazne za one koji neće poštovati pravila su visoke. Za roditelje i obrtnike iznose 80.000 kuna, dok roditelji djece ili zakonski zastupnici koji dopuštaju da djeca mlađa od 14 godina upotrebljavaju pirotehniku mogu biti kažnjeni od 1000 do 3000 kuna.

Za osobe starije od 18 godina i mlađe od 14 godina kazne su i do 15.000 kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook