Otvorena birališta; Tko će idućih pet godina biti na čelu države?

Hrvatska danas odlučuje tko će idućih pet godina biti na čelu države. Za tu se funkciju natječe 11 kandidata i kandidatkinja. Pravo glasa ima tri milijuna i 855.000 birača u Hrvatskoj i inozemstvu. DIP će prvu izlaznost objaviti u nedjelju u podne – a zatim i u 17 sati. Prije 5 godina izlaznost prvog kruga bila je 47, a drugog 59 posto. Birališta se zatvaraju u 19, a prvi rezultati s manjih biračkih mjesta počet će se objavljivati u 20 sati. Osvježavat će se svakih 10 minuta, a oko 22 sata bit će moguće predvidjeti trend prvog kruga.

Predsjednika/cu može se birati na ukupno 6.533 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi. U inozemstvu se bira u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini.

Izbori su složen posao, u njihovoj provedbi kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, bit će angažirano oko 43 tisuće ljudi, a doda li se tome i osobe zadužene za tehničke i administrativne poslove, brojka raste za barem još desetak tisuća ljudi. Sedme po redu predsjedničke izbore od neovisnosti prati i rekordan broj promatrača – njih više od 24 tisuće. Promatrače na birališta šalju sami kandidati, stranke, mogu biti nevladini ili strani. Dopušteno im je pratiti cijeli postupak: od glasanja, rada izbornih tijela – sve do uvida u sav izborni materijal do proglašenja službenih rezultata.

Gdje glasati?

Oni s prebivalištem u Republici Hrvatskoj glasaju na biračkom mjestu određenom prema prebivalištu. Ako se birač zatekne na području Hrvatske, ali izvan prebivališta ili u inozemstvu, biračko pravo može ostvariti izvan mjesta prebivališta ako je do 11. prosinca podnesen i odobren zahtjev.

Birači koji nemaju prebivalište na području Republike Hrvatske glasati mogu na biračkom mjestu određenom u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u inozemstvu.

Ako birač nije upisan u izvadak iz popisa birača, neće moći glasati, ali će ga predsjednik biračkog odbora uputiti u najbliži ured državne uprave po potvrdu za glasovanje.

Kako provjeriti gdje glasovati?

To možete učiniti na stranicama Ministarstva uprave, odnosno u Registru birača.

Tko ima pravo glasovati?

Pravo glasa imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina.

Koje dokumente ponijeti na biralište?

Glasači i glasačice na biračkom mjestu moraju se identificirati pomoću osobne iskaznice ili putovnice. Iznimno, moguće je predočiti vozačku dozvolu, odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

Broj birača i biračica koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima veći je za 21.876 u odnosu na europarlamentarne izbore u svibnju, s tim da je broj biračica i birača u Hrvatskoj neznatno porastao za svega 386 biračica. Broj birača bez prebivališta u RH porastao je za 22.490 od čega je 18.811 biračica registrirano po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu, izvijestio je Gong.

Najveći porast u ovoj kategoriji birača zabilježen je u BiH (12.278 biračica), Njemačkoj (6.554 birača) i Srbiji (2.393 biračica). I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta (s 41 na 44 u BiH i s 13 na 17 u Njemačkoj), isto se nije dogodilo u Srbiji gdje je broj biračkih mjesta smanjen sa 4 na samo 2.

Tako je prosječan broj birača na jednom biračkom mjestu u Srbiji čak 14.830, Austriji 2.514, Njemačkoj 1.991 i Švicarskoj 1.885. Štoviše, biračice koji uopće nisu u popisu birača, ali se nalaze u registru birača, na izborni dan mogu u inozemstvu zatražiti izdavanje potvrde za glasovanje čime se broj registriranih birača na pojedinom biračkom mjestu može i povećati. Usporedbe radi, prosječan broj registriranih birača na redovnim biračkim mjestima u Hrvatskoj je oko 575.

Prvi rezultati već u 20 sati

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.

Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati.

Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...