Plenković učiteljima nudi veće koeficijente, štrajk se bliži kraju?

Pregovori vlade i sindikata trebali bi početi danas u 14:30 sati, no čini se kako je na pomolu dogovor. Od dobro upućenog izvora doznajemo kako će premijer Andrej Plenković učiteljima koji štrajkaju nudi povećanje koeficijenata, ali i da nije točna informacija koja se jučer pojavila da je Plenković učiteljima i profesorima ponudio podizanje koeficijenta u dva navrata po modelu 3 plus 3 posto.

Današnja izjava Vilima Ribića, čelnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, također vodi prema tome da će bi sindikati mogli pristati na Plenkovićevu ponudu. Podsjetimo, on je danas izjavio kako se o vladinoj ponudi neće odlučivati više na referendumu svih članova jer da je prijašnji referendum sve rekao, piše Index.

Na prošlom referendumu članovi svih sindikata u obrazovnom sustavu izjasnili su se većinom glasova da su protiv vladine prijašnje ponude koja nije uključivala povećanje koeficijenta. Iz toga slijedi da su veći koeficijenti jedino što članovi sindikata žele te se sindikalni lideri ne bi usudili potpisati nešto drugo, a posebno ne bez referenduma među svojim članovima. Budući da je Ribić izjavio kako neće pitati članstvo odnosno da neće provesti referendum – stvar je prilično jasna.

Članovi jasno poručili na referendumu da ne pristaju ni na što osim na povećanje koeficijenta

Referendum je prošlog tjedna trajao dva dana, a protiv vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju. U osnovnim školama na referendumu je sudjelovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u petak su izvijestili da se zbog takve odluke nastavlja opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, te povremeni štrajkovi na fakultetima.

Pregovori vlade i sindikata nastavili su se jučer i, prema dostupnim informacijama, čini se da sve vodi prema tome da se ispuni jedini zahtjev učitelja – povećanje koeficijenta za 6,11 posto. Naime, učitelji dosad nisu pristali ni na kakve druge ponude vlade koja im je pak umjesto koeficijenta, u dosadašnjim pregovorima nudila dodatke na plaću odnosno povećanje osnovice, piše Index.

Djeca izgubila 16 dana nastave

Tako je logično da sindikati ne bi prihvatili vladinu ponudu osim ako se ona ne odnosi na koeficijente, što nam potvrdio i izvor blizak sindikatima.

Podsjetimo za kraj kako su djeca današnjim danom izgubila 16 dana od nastave i približavamo se tome da je izgubljeno 10 posto od nastavne godine koja traje 175 radnih dana, jedino za maturante 160. Prvi voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić za Index je prije par dana rekao da Hrvatska ima još točno pet dana ako kao društvo želimo da ova školska godina protekne u okruženju koje će mladim ljudima osigurati da steknu znanja i vještine.

“Ukoliko do dogovora ne dođe, svi zajedno morat ćemo se izložiti situaciji u kojoj jedan važan društveni podsustav ne funkcionira. Najveća odgovornost za tu odluku i dogovor je na vladi. Oni su plaćeni da vode ovo društvo i donose odluke, a to trenutno ne čine”, rekao je Jokić.

Tih pet dana koje navodi istječe ovaj tjedan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...