evo zbog čega

Policija će za blagdane na ulicama kažnjavati i pješake, kazna je 300 kuna

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Policija je u petak najavila da će tijekom blagdana nastaviti s pojačanim nadzorom u prometu kako bi spriječila i sankcionirala najteže prekršaje vozača automobila i motociklista, vezane uz alkoholiziranost, brzinu, korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja.

Nadzor prometa i vozača odvijat će se na velikom broju lokacija u Hrvatskoj, a bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Budući da se ovog vikenda uoči Božića očekuju temperature u plusu, policija procjenjuje da će u prometu, uz veći broj automobila, sudjelovati i veći broj pješaka, biciklista, ali i mopedista i motociklista, od kojih jedan dio i u ‘noćnim uvjetima’, posebice na mjestima obilježavanja advenata u zonama gradskih središta i trgovačkih centara.

Zbog smanjene vidljivosti u noćnim uvjetima, ali i moguće magle, policija podsjeća na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojoj i za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima od 1. studenog do 31. ožujka moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vožnja s upaljenim svjetlima za vozače mopeda i motocikala obavezna je, pak, tijekom cijele godine, navode iz MUP-a.

Kako je u ranim noćnim satima na cestama još dosta pješaka i biciklista, a jedan dio njih ne poštuje zakonske propise zbog kojih su teško vidljivi vozačima drugih vozila, policija podsjeća da su pješaci i biciklisti, koji se kreću kolnikom, dužni noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Za nepoštivanje tih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna, podsjetila je policija.

Budući da se tijekom proteklog tjedna dogodilo nekoliko prometnih nesreća zbog brzine vozila neprimjerenih uvjetima na cesti i nepropisnog pretjecanja vozila, policija je upozorila vozače da budu maksimalno koncentrirani na promet te da ne koriste mobitel tijekom vožnje. Policija upozorava vozače i da poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu stanju kolnika.

Zbog nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana policija očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Hrvatske.

Također, očekuje se i povećan broj stranih državljana u prometu, kao i veće gužve pa policija poziva građane na strpljenje, toleranciju i poštivanje prometnih propisa.

U kontekstu blagdanskog raspoloženja kada se konzumiraju alkoholna pića, policija naročito upozorava vozače da ne sjedaju za upravljač ako su pili i podsjeća da postoje razne alternative – poput javnog prijevoza, taksi službi i međusobnog dogovora tko će ostati trijezan i voziti kući ostatak društva.

U MUP-u naglašavaju da niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan i da će policija prema vozačima koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola – imati nultu toleranciju.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar