Vučetić o slučaju nigerijskih studenata: “Kad uočimo nekoga čija nam se boja kože ne sviđa, prva reakcija je da ga potjeramo”

Na današnjoj raspravi u Hrvatskom saboru, Marko Vučetić iz Kluba zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike, poručio je kako smo zatvoreno društvo u kojemu vlada zakon društvene patologije. Zaključio je to zbog nedavnog slučaja dvojice nigerijskih studenata koji su protjerani u Bosnu i Hercegovinu nakon sudjelovanja na sportskom natjecanju u Puli.

“Dvoje studenata odlučili smo uhititi i protjerati iz Hrvatske. Sumnjiva je bila boja njihove kože. Danas ćemo raspravljati o biometrijskim podacima, a jedino nam je mjerodavan naš patološki pogled – kad uočimo nekoga čija nam se boja kože ne sviđa, prva reakcija je da ga potjeramo iz ovog našeg svijeta. I ti koji su protjerani su, nažalost, na dobitku”, rekao je Vučetić, donosi Net.hr.

Ostojić tražio očitovanje, ono već postoji

U tome slučaju je reagirao i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. On je zatražio policijsko očitovanje, iako je MUP još jučer naveo kako ne zna na koji su način dvojica Nigerijaca iz Zagreba otišla u Veliku Kladušu te da nemaju evidentiran njihov legalan izlazak iz zemlje.

“Jutros sam odmah zatražio od Ministarstva unutarnjih poslova očitovanje, da mi dostave argumente što se dogodilo s dvojicom nigerijskih studenata. Naravno, da to potiče sumnju da je istina, ono što cijelo vrijeme govorimo, da se obeshrabrivanje i odvraćanje događa u dubini teritorija, da ljudi koji čak dođu na sportska natjecanja riskiraju da mogu biti ubačeni u kombi i vraćeni u BiH”, rekao je Ostojić za N1.

Uhitili ih pri izlasku iz tramvaja

Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu trenutno se kao ilegalni imigranti nalaze u kampu Miral u Velikoj Kladuši. Ondje su završili nakon što su iz Pule, gdje su sudjelovali na studentskom sportskom natjecanju, došli 18. studenog u Zagreb prije leta za Istanbul iz kojeg su se trebali vratiti u nigerijsku metropolu Lagos.

Bošnjačkim medijima su ispričali kako su ih policajci uhitili pri izlasku iz tramvaja te ih sproveli u postaju, a zatim i u kombi koji ih je dovezao do šume na granici s BiH. Ondje su s još nekoliko ljudi, vjerojatno migranata, uz prijetnju pištoljem protjerani preko granice te se trenutno kao ilegalni imigranti nalaze u Velikoj Kladuši.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...