Zadarski profesor Laris Borić u timu koji je dobio prvi “znanstveni Oskar”

Projekt arhitektonske kulture na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća prvi je hrvatski projekt iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC), priopćeno je u utorak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. To je ujedno i prvi hrvatski projekt iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC).

Projekt vodi Jasenka Gudelj s Filozofskog fakulteta, a odabran je kao jedan od 78 projekata među 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti, koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura.

“Smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene”, izjavila je Gudelj.

Istraživački tim čine još Ana Marinković i Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru i pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti na projektu. Tim će surađivati s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Dodatnu vrijednost projekta donose sredstva za radna mjesta za mlade istraživače, ali i za međunarodnu diseminaciju rezultata.

“Kolegica Gudelj je ovime pokazala, osvajajući zapravo Filozofskom fakultetu ‘znanstvenog oskara’, da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost, te da su hrvatski istraživači iz područja društvenih i humanističkih znanosti konkurentni na europskoj i svjetskoj razini, iako u domaćoj javnosti to nije dovoljno prepoznato”, ocijenio je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta Dragan Bagić.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...