EURO 2020: Ni Srbija nije mogla zaustaviti Hrvatsku

U posljednjem nastupu u skupini A Europskog prvenstva u Grazu, hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Srbiju 24:21. Teško je opisati atmosferu u Grazu. Vjerojatno je oko pet tisuća naših navijača došlo podržati hrvatsku izabranu vrstu na oproštaju od ovoga grada, ali i obilježiti 200-tu utakmicu izbornika Line Červara i njegovu 150 pobjedu na klupi reprezentacije.

HRVATSKA: M. Šego 16+1/37, M. Ašanin 0/1, M. Marić -, D. Duvnjak 5/5, M. Hrstić 0/1, L. Stepančić 5/8, Z. Horvat 3/4, J. Šarac -, I. Karačić 3/3, Ž. Musa 1/1, M. Mamić 0/2, L. Cindrić 3/4, V. Matanović 0/2, D. Mandić 3/5, M. Šipić 1/2, izbornik: Lino Červar

SRBIJA: V. Cupara 8/23, T. Ivanišević 1/8, I. Mošić 1/2, S .Sretenović 1/3, N. Crnoglavac 1/3, M. Đukić 1/3, Ž. Pešić 1/1, B. Radivojević 4/7, A. Kolaković -, N. Ilić 0/1, M. Pušica 2/4, V. Ilić 3/9, Z. Nikolić 3/5, L. Kukić 4/6, M. Marsenić -, izbornik: Nenad Peruničić

Suci: Mirza Kurtagić i Mattisa Wetterwik (ŠVE)

I prije susreta sa Srbijom, naša je reprezentacija imala osiguran prolazak u drugi krug, i to sa dva boda. Premda je izbornik Lino Červar najavio da će dati priliku mladima, u startnoj postavi našli su se oni najbolji: Marin Šego na vratima, David Mandić i Zlatko Horvat na krilima, Željko Musa na crti te Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Luka Stepančić na vanjskim pozicijama. Marin Šego je na briljantan način otvorio susret s tri obrane, pa je Srbija svoj prvi pogodak zabila tek u petoj minuti. Do desete minute naš je vratar imao šest obrana, a Hrvatska prednost od 5:2 pa je srbijanski izbornik morao zvati minutu predaha. Srbija se ipak vratila u igru u 18-oj minuti i stigla do izjednačenja 6:6. Našima je nedostajalo mirnoće u napadu, ponešto je neizrađenih udaraca obranio Vladimir Cupara i Srbija je bila tu. S novim snagama poput Ivana Mošića, Nikole Crnoglavca i Živana Pešića koji su malo igrali do sada, Nenad Peruničić je dobio svježinu, snagu, probojnost, želju. I Srbija je u 23-oj i povela 8:9. Naravno da je hrvatski izbornik morao pozvati minutu predaha i dogovora s igračima. Nastavila je Hrvatska igru sedam na šest, ali je protok lopte naših vanjskih igrača bio dosta spor i Srbija je stigla sve pokriti. Dok su trajali ti naši problemi, suparnik je umalo pobjegao na plus tri. Srećom, još jedanput nas je spasio vratar. Na predah se ide s plus dva (8:10) Srbije, a vrijedi zabilježiti da Hrvatska nije postigla pogodak posljednjih osam minuta prvoga dijela.

Do izjednačenja smo konačno stigli sa sedam metara, pogotkom Zlatka Horvata u 37-oj minuti (12:12). Ali, Srbija je uskoro opet pobjegla na dva razlike. Nervoza kod naših igrača bila je sve očitija. Ali nisu posustali. Strpljivo su čekali svojih pet minuta i onda je cro express prohujao dvoranom. Ponovno nas je svojom čudesnom energijom povukao kapetan Domagoj Duvnjak. Srbija je upala u mlin, šest minuta ostala bez pogotka, a Hrvatska je za to vrijeme odjurila na plus tri (17:14). Dalje je sve bilo lagano. Plus četiri, pa pet, pa šest u 51-oj minuti (21:15), ili ukratko serija 9:2.

Marin Šego je bio naš istinski junak sa 16 obrana. Ali ništa slabiji nije bio Domagoj Duvnjak s realizacijom pet od pet, i mali milijun oduzetih lopti u obrani. Pet pogodaka dao je i Luka Stepančić. Kod Srbije najbolji Lazar Kukić i Bogdan Radivojević sa po četiri pogotka.
Hrvatska tako sa stopostotnim učinkom ide dalje u Beč, a Srbija završava Europsko prvenstvo.

EHF EURO 2020 – SKUPINA A, 3. kolo:
SRBIJA – HRVATSKA 21:24

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...