Hrvatska od danas predsjeda Vijećem EU, Saljanin Frka Petešić, šef Ureda premijera: “Ovo je prilika da se pokažemo u najboljem svjetlu”

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić izjavio je u srijedu povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije da to predstavlja veliku čast i odgovornost za Hrvatsku, kao i priliku da još jače afirimiramo svoj identitet, kulturu i suverentitet.

“Mislim da je to velika čast i velika odgovornost za Hrvatsku, kao i velika prilika da se pokažemo Europi i cijelom svijetu u najboljem svjetlu”, izjavio je Frka Petešić novinarima na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, ujedno u ime Vlade zaželivši svima sretnu Novu godinu.

Zagrepčani su u Novu godinu ušli uz svirku Prljavog kazališta, koje je u prvim minutama 2020. godine izvelo pjesmu Mojoj majci (Ruža hrvatska), pri čemu je Frka Petešić podsjetio na povijesni koncert te grupe prije 30 godina na istom ovom trgu, kada je, kako je kazao, “prekinuta hrvatska šutnja”.

“Tada se 200 tisuća naših ljudi okupilo da bi otpjevalo Ružu hrvatsku i to je označilo početak hrvatskog puta prema neovisnosti. Imali smo težak put prema neovisnosti, ostvarili smo je, obranili smo se, pobijedili i postali članica Europske unije”, kazao je Frka Petešić, apostrofiravši da Hrvatska danas predsjeda EU-om, dok je Rijeka postala europska prijestolnica kulture.

Kaže da je to prije svega veliko priznanje svima onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu, kao i svim građanima i cijeloj Hrvatskoj, te da kao nacija možemo biti ponosni na to.

Predsjedanje EU-om je, ističe Frka Petešić, ujedno i prilika da još jače afirimiramo svoj identitet, kulturu i suverentitet.

“Uvjeren sam da će 2020. biti sretna za Hrvatsku i da će biti godina Hrvatske u Europi”, kazao je Frka Petešić, poručivši i da smo više no spremni odgovoriti na sve izazove koji su pred nama u ovoj godini.

Šest i pol godina nakon ulaska u članstvo Hrvatska predsjeda EU-om

S prvim minutama siječnja Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EU.

Početak predsjedanja bit će službeno obilježen 9. siječnja 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Hrvatska je za predsjedanje Vijećem EU-a izabrala slogan “Snažna Europa u svijetu punom izazova”, a program predsjedanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Tijekom hrvatskog predsjedanja održat će se oko 1400 sastanaka na raznim razinama, većinom u Bruxellesu, dok će se u Hrvatskoj održati ukupno 161 događaj, od čega dvije trećine u Zagrebu. Najvažniji među njima i vrhunac predsjedanja bit će neformalni sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana 7. svibnja u Zagrebu.

Predviđeno je i devet ministarskih konferencija od kojih će pet biti u Zagrebu a četiri izvan Zagreba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...