Stiže novi zakon, zabranjuju se petarde u Hrvatskoj!

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iz čega se može iščitati kako se priprema zabrana petardi tijekom cijele godine! Javna rasprava trajat će do 7. veljače, a ovaj prijedlog zakona i vi možete komentirati na ovom linku.

Iz MUP-a navode kako su se sustavno kršile odredbe važećeg Zakona kojim su bila uređena pitanja prodaje i upotrebe petardi te se izmjenama Zakona građanima zabranjuje prodaja, posjedovanje i upotreba petardi i iz kategorije F2. Dosad je to vrijedilo samo za petarde kategorije F3, prenosi Index.

Kako navode u izmjenama Zakona, građanima je i dosad bila zabranjena nabava i upotreba petardi kategorije F3 tijekom cijele godine, no zbog manjkavosti odredbe nije bilo zabranjeno posjedovanje takvih sredstava kao što nije bilo zakonske osnove za oduzimanje petardi i redenika kategorije F3 građanima koji su zatečeni u kršenjima javnog reda i mira.

Od petardi najčešće stradaju djeca

“Također, iako je Zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

Nadalje, predloženo zakonsko rješenje ima za cilj smanjiti i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o kojim su događajima tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvješćivale zabrinute udruge i brojni građani”, stoji u prijedlogu Zakona.

Kategorije pirotehnike – F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malom razinom buke, namijenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nisku razinu buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namijenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Građani više neće smjeti pucati petardama niti za Novu godinu

Prema novom Zakonu, građanima će biti zabranjeno koristiti petarde kategorije F2 i F3 za osobne potrebe.

“Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama iz stavka 1. ovog članka.

Uporaba pirotehničkih sredstava iz stavka 3. ovog članka dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

U zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana,  građanima nije dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2,  P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje Ministarstva.

Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe”, bit će članci novog Zakona koji će regulirati upotrebu petardi.

Svi stariji od 14 godina moći će koristiti pirotehnička sredstva kategorije F1 tijekom cijele godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...