Za boce mlijeka i jogurta opet povratna naknada od 50 lipa

Vlada je izmijenila Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom kako bi se, kako je naglasio ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, deseci milijuna komada plastične ambalaže u narednom razdoblju uklonila iz okoliša. Izmjenama se proširuje sustav povratne naknade s ambalažom od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda i ambalažom od pića volumena 0,2 litre.

Smanjuju se, dodao je ministar, i manipulativne naknade koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplaćuje prodavateljima i osobama koji upravljaju reciklažnim dvorištima, a koji otpadnu ambalažu od pića preuzimaju od potrošača ručno uz istovremeno povećanje naknade za preuzimanje otpadne ambalaže putem uređaja. A proširuje se obveza plaćanja naknade gospodarenja po jedinici proizvoda za ambalažu od pića volumena jednakog ili većeg od 0,2 litre, pišu 24sata.

Drugim riječima, povratna naknada od 0,50 kuna vrijedit će i za ambalažu mlijeka, ali i bočice od mliječnih proizvoda, poput primjerice jogurta. Iako je to trebalo stupiti na snagu već ove godine, ipak se prolongira tek od 1. siječnja 2021.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...