Bivši načelnik Kolana kaznu zbog sukoba interesa sakrio u ladicu i mislio da nitko neće otkriti

Telegram je naišao na pravomoćnu presudu protiv Josipa Zubovića, nekadašnjeg načelnika Kolana, općine na otoku Pagu, kojem je USKOK dokazao da je pokušao prevariti državu sakrivši u ladicu odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Iako je zbog sukoba interesa kažnjen s 20 tisuća kuna, Zubović je iskoristio svoju načelničku funkciju i potpuno ignorirao obvezu plaćanja te sankcije. Naprosto kaznu nije proslijedio općinskom računovodstvu nego ju je sakrio.

Županijski sud u Splitu zbog toga mu je izrekao kaznu od osam mjeseci zatvora uvjetno na godinu dana, a mora državi vratiti i novac koji nije uplatio u proračun. Gospodin Zubović je u međuvremenu, početkom 2016., izgubio izbore za načelnika Kolana, dok ga je lani u lipnju Hrvatska seljačka stranka (HSS) suspendirala s mjesta predsjednika stranačke županijske organizacije zbog loših rezultata na europarlamentarnim izborima. Nije, naime, dobio niti jedan glas, iz čega je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, zaključio da čak ni Zubović nije glasao za vlastitu stranku.

OMOGUĆIO BRATU JEFTIN NAJAM OPĆINSKIH LOKALA

Inače, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je još 2014. da je gospodin Zubović prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa kada je svom bratu u dva navrata omogućio da povoljnije unajmi općinski poslovni prostor.

Zbog toga ga je Povjerenstvo kaznilo s 20 tisuća kuna kazne. No, umjesto da plati kaznu, Zubović ju je, dokazat će kasnije USKOK, zadržao u svom uredu. Nije ju proslijedio općinskom računovodstvu, te mu deset iznosa od po dvije tisuće kuna, kako je to naložilo Povjerenstvo, nije skinuto s plaće. Oštetio je na taj način državni proračun, odnosno zlouporabio svoj položaj i ovlasti načelnika općine Kolan, stoji u presudi.

ZUBOVIĆ: ‘ODLUKA POVJERENSTVA ME POGODILA’

Na sudu je Zubović tvrdio da nije kriv. Iznio je pri tome potpuno nevjerojatnu obranu. Naime, objašnjavao je kako općina Kolan ima svega 700 mještana zbog čega nije uspio na sva radna mjesta zaposliti odgovarajuće ljude, te je zato bilo nesnalaženja i neznanja u vođenju općine. Ipak, nije propustio naglasiti da je općina unatoč tome imala dobre rezultate naročito u uređenju infrastrukture.

“Ova odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa duboko me u moralnom smislu pogodila i kao čovjeka i kao lokalnog dužnosnika. Pokrenuo sam zato protiv nje upravni spor i gotovo zaboravio na sve to”, govorio je dalje Zubović na sudu. U međuvremenu mu je tužbu Upravni sud odbio, te je odluka Povjerenstva ponovno došla u njegov načelnički ured.

EVO ŠTO JE NAPRAVIO S ODLUKOM POVJERENSTVA

“Kako sam i dalje bio ogorčen jednostavno sam ju stavio sa strane”, priznaje u jednom času Zubović. Nastavlja se zatim pravdati kako je bio uvjeren da će Povjerenstvo samo nekim mehanizmom pokrenuti postupak prisilne naplate tih 20 tisuća kuna kazne.

Slučaj se za Zubovića zakomplicirao kada je njegov nasljednik na mjestu načelnika Šime Gligora (HDZ) pronašao odluku Povjerenstva koja je još 2014. bila upućena Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Kolan. Bila je naslovljena na tadašnjeg pročelnika, koji je, međutim, na sudu izjavio kako ju nikada nije vidio. Za odluku je čula i tadašnja općinska referentica za financije, koja je pak dodatno pojasnila kako ju bez upute načelnika ne bi mogli realizirati, piše Telegram.

SADA MORA PLATITI KAZNU ZA SUKOB INTERESA

Kada je Gligora zamijenio Zubovića odluka Povjerenstva izvađena je iz ladice, te se bivšem načelniku naknadno počelo s plaće skidati po dvije tisuće kuna. Do trenutka dok presuda protiv njega nije postala pravomoćna, krajem prošle godine, naplaćeno mu je ukupno šest tisuća kuna.

Zato mu je, uz uvjetnu zatvorsku kaznu sud naložio da plati i preostalih 14 tisuća. Nije se uspio izvući na neznanje, jer je u odluci Povjerenstva jasno pisalo na koji se način tih 20 tisuća kuna mora platiti. Tim više, sud je zapamtio da je Zubović tvrdio kako je bio ogorčen kaznom za sukob interesa, zbog čega je i odlučio ignorirati sankciju. Iz toga je sudu bilo jasno da je sve učinio namjerno zlorabivši svoju tadašnju funkciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...