Evo masonske zakletve koju je i Jelenić položio; “Neću odati tajne ni da mi se prereže grlo, iščupa srce i jezik, pokida utroba…”

U HRT-ovoj emisiji Studio 4 ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, nakon što se doznalo da je član masonske lože, komentirali su profesor Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu i sociolog Slaven Letica. Letica kaže da ga nije iznenadila Jelenićeva ostavka jer je bilo jasno da ne može izdržati pritisak Vlade.

“Na vlasti je stranka koja se deklarira kao demokršćanska, to znači da hoće biti bliska Kaptolu, a Kaptol ima dosta jasan stav prema masonskim organizacijama i bilo je samo pitanje sati, a ne dana. Sama činjenica da je Plenković došao do te informacije bila je dovoljna jer je razmišljao na način kako Crkva razmišlja. Ne mislim da ga je zvao Papa ili kardinal Bozanić, ali sasvim je sigurno u strahu da ne izgubi prerogativ kršćanskodemokratske stranke donio takvu odluku”, ustvrdio je Letica.

‘Prividni kraj skandala početak je novog skandala’

Kregar je rekao da je strah od javnosti odigrao najveću ulogu jer, kaže, nalazimo se u predizbornom razdoblju i svaki glas je bitan. Jelenić je, smatra Kregar, shvatio da će to biti tema koju neće moći zaustaviti. Letica je, pak, kazao da samo članstvo u masonima ne bi bila takva senzacionalna vijest da je Jelenić odmah to deklarirao.

“Prividni kraj skandala je zapravo početak novog skandala jer sad će se otvoriti mnoga pitanja na tragu njegova pristupanja masonskim zajednicama, istupanja iz njih i njegove sadašnje ostavke”, rekao je.

Letica je u emisiji pročitao i navodnu zakletvu koju je Jelenić, kako tvrdi, položio pred svojom braćom.

“Obećavam i zaklinjem se da neću nikada odati tajne slobodnog zidarstva, da neću nikoga upoznati s onim što će mi biti otkriveno pod kaznom da mi se prereže grlo, iščupa srce i jezik, pokida utroba, i da se moje tijelo raskomada, zatim zapali i pretvori u pepeo koji neka se rasprši u vjetar zbog obeščašćenja uspomene i na moju vječnu sramotu”, tekst je navodne masonske zakletve koju je pročitao Letica.

“Sad se otvara pitanje je li njegovo pristupanje masonskoj organizaciji na neki način bio triger da se lobira da on bude izabran za državnog odvjetnika”, dodao je.

Masonski rituali poput crkvenih i komunističkih

Kregar je kazao da hrvatska politička scena obiluje raznim oblicima formalnog i neformalnog organiziranja te da je na njoj vidljiv sukob klika okupljenih oko pojedine osobe i zainteresiranih za svoje partikularne ekonomske interese.

“Ovdje je sve i krenulo zbog toga što je došlo do sukoba unutar masonskog pokreta, tako su tajne isplivale. Došlo je vjerojatno do sukoba oko toga tko će i kako biti utjecajan u ekonomskoj, a onda i možda i političkoj sferi. U tome i vidim paniku gospodina Gabrića kad je shvatio da protiv njega nastupaju ljudi koji kontroliraju medije, rekao je Kregar.

Na pitanje može li se povući usporedba masonskih loža sa Savezom komunista, Letica je rekao da postoji mnogo dodirnih točaka kod procedure i obreda primanja.

“Kod primanja u Savez komunista potencijalni kandidat je trebao podnijeti molbu ili zamolbu i onda su takozvani ugledni drugovi, ugledni komunisti, provjeravali njega i njegovu obitelj”, rekao je Letica.

Na to je Kregar pripomenuo da će usporedba s bilo kojom organizacijom pokazati sličnosti. “Uostalom, i Crkva prima u svoje stado nakon rituala”, rekao je Kregar.

Komentirajući eventualne propuste sigurnosnih službi, Letica je spomenuo “fenomen duboke države i plitke pameti” rekavši da je to hrvatski temeljni problem.

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...