Meteorologinja objasnila u kakvoj su vezi vrijeme i širenje koronavirusa

O koronavirusu (COVID-19) tek učimo i u Hrvatskoj i u cijelom svijetu. Dok znanstvenici i znanstvenice rade na cjepivu, šire se mnoge teorije o opstanku koronavirusa u zraku i kako na to utječe vrijeme. Da bi doznali kako stvarno stoje stvari, RTL je razgovarao s meteorologinjom Dunjom Mazzocco Drvar.

”U fizikalnom smislu, zapravo je najjednostavnija i najjasnija teorija koja povezuje širenje virusa sa sadržajem vlage u zraku. Naime, kapljice vlage koje izađu iz našega tijela kada kašljemo ili kišemo zapravo se spoje s vlagom iz zraka i ako tih kapljica zraka ima puno, one tada padnu na tlo i ne mogu se više širiti dalje kao što se mogu primjerice u suhom zraku. Postoje i teorije koje to potvrđuju, a rađene su prije nekoliko godina uglavnom vezano uz gripu. Međutim, tu se radi o sadržaju vlage koji je znatno veći nego što mi u ovom trenutku i općenito imamo na ovom području na planetu – uglavnom, od 65 do 70 posto vlage u zraku, što je znatno više”, istaknula je Mazzocco Drvar.

Na teoriju da toplo vrijeme ne odgovara širenju virusa, Mazzocco Drvar odgovara:

”Toplina i vlažnost zraka su u jako dobroj vezi. Naime, topliji zrak može sadržavati više vlage pa onda imamo situacije koje zovemo sparinama – to je ono kad je jako vlažno i još toplo vrijeme. Međutim, prema dostupnim istraživanjima i dokazima koje imamo, jasno je da se virus širi i u toplijim dijelovima planeta i tu činjenicu ne možemo zanemariti. A čak da je to i moguće, u sada dostupnim znanstvenim istraživanjima pokazuje se da je riječ o nekim temperaturama od 23, 27 čak stupnjeva koje nigdje u ovim trenucima u Europi nemamo i nećemo imati. Ovih ćemo se dana zadržavati na negdje oko 20 stupnjeva, a za vikend nas čeka osjetno zahladnjenje. Temperatura će se spustiti za 15-ak stupnjeva i onda ćemo na kopnu sljedećih dana imati maksimalnu temperaturu od dva do pet stupnjeva, a na moru će one biti ispod 10. Uz to bit će i vrlo vjetrovito – treća marčana bura koja nam slijedi bit će znatno jača od prvih dviju koje smo imali. U unutrašnjosti će to biti sjeverac, a znamo da je to vjetrovito vrijeme zapravo dosta neugodno za ljudski organizam”, upozorila je Mazzocco Drvar.

Bez obzira na klimu i bez obzira na aktualno vrijeme treba se pridržavati savjeta koje svakodnevno primamo i biti vrlo odgovorni prema sebi i drugima.

”Izlazak van nam ne može odmoći, pogotovo ako to možemo napraviti sami ili u nekim manjim grupama – dakle, ne izlažući se nekom bliskom kontaktu s drugim osobama. Bit će dosta sunca, bez obzira na ovu promjenu vremena. Sunčano vrijeme je povoljno, a u našem narodu je poznato da je marčano sunce prilično žestoko”, podsjetila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...