Milanović: “U Jasenovac ću ići komemorativno, a u Bleiburg nikad”

Predsjednik Republike Zoran Milanović da će otići u Jasenovac, ali ne politički, već komemorativno. Na Bleiburg, kaže, nikad.

“Otići ću u Jasenovac. Tamo bih rado ne govorio. To nije politički skup, to je komemoracija. Nadam se da smo zreli u jednoj dostojanstvenoj koloni. Da pokažemo da smo normalni i humani; da pustimo bukače iz Srbije koji uvijek koriste te dane; to mene smeta. Na Bleiburg neću ići. Tamo sam bio 2008., išao sam i u Tezno. Zna se moj stav o tome. Također, Austrija je donijela neke zakone i treba vidjeti kako će se oni odnositi prema svemu na Bleiburgu”, rekao je.

Kaže i da zasad nema plan posjetiti Beograd, poručivši da nema nikakav plan Srbiji pakostiti i raditi probleme.

Osvrnuo se i na skorašnji odlazak hrvatskog kontingenta u Afganistan, istaknuvši da je on svakako posljednji te da su i Amerikanci najavili odlazak. Najavio je da će ih, prije nego odu, otići posjetiti.

Izjavio je i da će se ovog tjedna sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog potencijalnog novog migrantskog vala, a iako postoji zakonska mogućnost da vojska izađe na granicu, on osobno ne vidi okolnosti da se to dogodi.

Točan termin sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost još nije dogovorio s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem ali, naglasio je predsjednik Milanović, “uskladit će obaveze”.

“Postoji zakonska mogućnost da vojska izađe na granicu zbog migrantske krize. Tu smo, pratimo, gledamo, pripravni smo i nadamo se da neće biti potrebe da vojska ide čuvati granicu”, rekao je Milanović u RTL-u Danas.

Ocijenio je i da kada bi vojska trebala, onda bi to bila velika kriza. “Zakon tu mogućnost predviđa. Ne vidim okolnosti da se to dogodi. Stanje je mirno, mislim da će tako i ostati”, dodao je.

Što se koronavirusa tiče, Milanović je izrazio uvjerenje da “Vlada zna što radi”.

“To je posao liječnika, treba im dati punu podršku. Mene nije strah koronavirusa, ali događa se nešto što nikad ni mi ni svijet nismo iskustili”, rekao je, dodavši: Pandemije su se događale i to ne tako davno. Međutim, u svakom od tih slučajeva zaraza je bila zadržana u prostoru gdje je nastala. Sad nije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...