Oboljeli od koronavirusa dobivat će punu plaću

Oboljeli od koronavirusa ostvarit će sva prava kao u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, odlučilo je na izvanrednoj sjednici Upravno vijeće HZZO-a donijevši novi Pravilnik o izmjenama Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti.

To znači da će osobe kojima je utvrđen COVID-19 za vrijeme bolovanja zbog te bolesti primati punu plaću. To se ne odnosi na osobe u samoizolaciji. Novim Pravilnikom predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti, uvažavajući specifična obilježja zaraznih bolesti, od kojih je glavna prenosivost koja se ostvaruje ispunjenjem uvjeta međusobno povezanih u epidemiološki (tzv. Vogralikov) lanac koji čine izvor zaraze, putovi prijenosa i širenja zaraze, ulazno mjesto zaraze, količina i virulencija uzročnika te dispozicija osobe, piše večernji.hr.

Novi pravilnik donesen je u skladu s mjerama Vlade Republike Hrvatske i Odlukom o proglašavanju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19, u žurnom postupku, uz primjenu skraćenog trajanja postupka savjetovanja s javnošću zbog izvanrednih okolnosti. Također, Upravno vijeće HZZO-a je bolnicama za ožujak dodijelilo dodatnih 400 milijuna kuna zbog novonastale epidemiološke situacije, piše večernji.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...