turizam i kriza

Tomislav Fain: “Uplaćeni novac za putovanja nije izgubljen, izdavat ćemo vaučere putnicima za uplaćene aranžmane”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Domaći putnici i turisti koji su platili putovanja preko putničkih agencija i koja se ne mogu realizirati zbog epidemije koronavirusa, mogu očekivati vaučere agencija u visini uplaćene svote koje će moći iskoristiti za putovanje kada epidemija prođe, rekao je u četvrtak predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

“Uplaćeni novac za putovanja nije izgubljen. Planiramo krenuti s izdavanjem vaučera putnicima za uplaćene aranžmane koje će u visini uplaćene svote moći iskoristiti za neko drugo putovanje, kada sve ovo prođe”, objašnjava Fain za Hinu.

Kaže da se to već radi u mnogim europskim zemljama, kao i da putnici moraju znati da njihov novac nije ostao na računu turističke/putničke agencije, već je proslijeđen hotelu, aviokompaniji, prijevozniku i drugima u ‘uvezanom lancu’ ponude putovanja.

Povrat sredstava bi bio koban za mnoge agencije

“Obrtna sredstva pojedine agencije, a koje su uglavnom mali ili srednji poduzetnici, ograničena su, i povrat sredstava korisniku usluge, uslijed stagnacije bukinga i nametnutih zabrana, bio bi koban za mnoge agencije. Stoga nudimo rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane – putnicima omogućiti da realiziraju putovanja, a agencijama osigurati nastavak poslovanja”, kaže Fain.

Ocjenjuje da je širenje koronavirusa izazvalo nezapamćene poremećaje u svakodnevnom životu, mnogim djelatnostima i gospodarstvu, pa tako i u industriji putovanja.

“Od preporuka nadležnih institucija da se privremeno odgode putovanja do obustave redovnih prometnih linija, zatvaranja granica i potpune zabrane putovanja bilo koje vrste, koronavirus je turističkim agencijama, organizatorima putovanja i pružateljima usluga u turizmu, zadao snažan udarac”, upozorava Fain.

Posljedice osjećaju i putnici – individualni gosti i grupe, poslovni ljudi na putovanjima i organiziranim kongresima, školarci i njihovi roditelji te svi ostali koji su uredno uplatili putovanja koja se sada zbog više sile i u izvanrednim okolnostima neće realizirati, i razumljivo je da očekuju kompenzaciju.

“Vjerujemo da će vrijeme putovanja ponovo doći i da ćemo brzo prevladati ovu krizu i iz nje izaći podignutih glava, a do tada putnicima i svima ostaje da se pridržavamo uputa koje preporučuju stožeri civilne zaštite”, zaključuje Fain.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar