Trump proglasio nacionalno izvanredno stanje

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje u cijelom SAD-u zbog pandemije koronavirusa.

Time se pozvao na Staffordov zakon koji ovlašćuje Federalnu agenciju za upravljanje u kriznim situacijama (FEMA) da zauzme središnju ulogu i oslobodi određenu financijsku potporu.

Rekao je kako to državi otvara pristup fondu od 50 milijardi dolara što je opisao kao veliku količinu novca za državne i lokalne zajednice koje su pogođene virusom, javlja Index.

Podsjetimo, u SAD-u je zaraženo 2030 ljudi, od čega je u posljednja 24 sata zaraženo 333 ljudi. Od posljedica virusa preminula je 41 osoba, a od virusa se oporavila 31 osoba.

Ranije zabranio letove iz Europe

Trump je prije dva dana na 30 dana obustavio sva putovanja iz Europe u SAD kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u SAD-u.

Zabrana će se primjenjivati od petka u ponoć po američkom vremenu.

“Da novi zaraženi ne bi ušli u našu zemlju, obustavit ćemo sva putovanja iz Europe u SAD u idućih 30 dana”, rekao je Trump u srijedu navečer u televizijskom obraćanju u Bijeloj kući. Poručio je i da se ograničenja putovanja ne odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je do sada potvrđeno 460 slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Bijela kuća je nakon Trumpova govora precizirala da se zabrana odnosi na sve države članice Schengenske zone. To znači da je Irska isključena iz te zabrane jer nije jedna od 26 zemalja Schengenske zone, kao ni Bugarska, Hrvatska i Rumunjska.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...