U Dalmaciji zaraženo dijete, umrla šesta žrtva. Markotić: “Nabavit ćemo brze testove”

Danas je potvrđeno 57 novooboljelih osoba novim koronavirusom. U Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 714 oboljelih osoba, a 55 osoba je ozdravilo. Dosad je šest osoba preminulo.

Osim toga, sinoć je stigla vijest da se pogoršalo stanje dvoje zaraženih koji su iz Dubrovnika hitno prebačeni u Split. Oni su sada na respiratoru.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je kako sve osobe na respiratoru imaju teški oblik bolesti, a većina njih može biti kritično. Uglavnom je riječ o starijim osobama pa je još jednom upozorila da se starije osobe i kronični bolesnici moraju jako čuvati.

Markotić je napomenula da se u odnosu na prije nekoliko tjedana višestruko povećao broj testiranih te je najavila kako će uskoro biti ispitan novi brzi test od 15 minuta, koji se od prije nekoliko dana primjenjuje u nekim europskim državama.

Ako se pokaže uspješnim, to će biti dodatna pomoć pri testiranju, a mobilizira se i dodatna infrastruktura za veći broj testiranja, rekla je.

Oni mogu biti značajni. Otprije nekoliko dana postoje testovi koje koriste zemlje Beneluxa, pokušali smo doći do toga. Dobila sam danas mail da ćemo uspjeti dobiti 10-ak testova da vidimo jesu li kvalitetni. To bi nam bila dodatna pomoć u dijagnostici, rekla je.

Šef splitske bolnice na presici je potvrdio i da je zaražen liječnik s otorinolaringologije iste bolnice, o čemu je ranije izvijestio IndexIndex. Među novooboljelima je i jedno dijete. To dijete ima povišenu temperaturu i respiratorne probleme, a trenutačno je na kućnoj skrbi.

Ukupno je 71 osoba pozitivna na koronavirus u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je još šest novozaraženih u odnosu na posljednje jučerašnje podatke iz Splitsko-dalmatinske županije. U ukupnom broju zaraženih je 22 zdravstvenih djelatnika.

Podsjetimo, u Zadarskoj županiji danas je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom pa županija zasad broji ukupno 27 zaraženih, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...