Beroš i Capak odgovorili koju opasnu, kroničnu bolest mogu imati i mladi a da ni ne znaju

Danas je u Hrvatskoj preminula osoba u dobi od tek 47 godina. Novinare je stoga na konferenciji Nacionalnog stožera zanimalo koje kronične bolesti najviše pogađaju Hrvate i boluju li od njih u većem djelu osobe starije životne dobi.

90 posto ljudi u Hrvatskoj umire od neke kronične, nezarazne bolesti. Bio to dijabetes, kronična opstruktivna bolest pluća, neki od karcinoma… Jako puno tih bolesti u populaciji ima, a kako se život produljio, još i više. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima 400 tisuća osoba koje boluju od dijabetesa. Najnovija istraživanja pokazuju da između 30 i 35 posto populacije ima hipertenziju, mnogi od njih niti ne znaju da je imaju. To su vrlo proširene bolesti, odgovorio je krunoslav Capak na kojeg se nadovezao ministar zdravstva Vili Beroš:

Ne možemo nužno uvijek povezivati dob i kronične bolesti. Danas je kod preminule bila riječ o teškoj kroničnoj bubrežnoj bolesti. Ona nije prisutna dakle samo kod starijih. Nadalje, kolega Capak je rekao da je hipertenzija bolest koja je u nekih od nas prisutna, a da ni ne znamo. Što želim reći? Ova brojka od 23 zaraženih danas je iznimno dobra, no ona je rezultat mjera kojih se svi zajedno držimo. Osvrnimo se oko sebe, pogledajmo europske zemlje, u znatno su goroj poziciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...