Capak: “Virus je još uvijek među nama. Popuštanjem mjera ulazimo na nepoznat teren”

Dva mjeseca od prvog potvrđenog slučaja zaraze Covidom-19 Hrvatska se jučer sa sedam novih slučajeva vratila na početne brojke zaraženih, ulazeći u prvu fazu popuštanja mjera, ali i u novu fazu borbe protiv te zarazne bolesti u kojoj je, upozorava se, puno nepoznanica.

Ukupan broj zaraženih povećao se na 2016, umrlih na 54 nakon što su umrle još tri osobe, dok su ozdravile još 52 osobe čime je broj oporavljenih porastao na 1034, izvijestio ja u subotu na konferenciji za novinare Nacionalni stožer civilne zaštite.

U zagrebačkoj Klinici za infektologiju umrla je 98-godišnja žena, u splitskom KBC-u 90-godišnji štićenik doma za starije, a u Kliničkoj bolnici Dubrava 68-godišnji muškarac, i svi su bili kronični bolesnici.

Zdravstveni sustav će se prema vladinom planu popuštanja mjera od 4. svibnja početi vraćati u normalan rad, a Beroš kaže da će se pregledati liste čekanja i kontaktirati bolesnike koji su propustili naručene termine zbog protuepidemijskih mjera u proteklom razdoblju.

Razmišlja se i o uvođenju dodatnih smjena u zdravstvenim ustanovama, radu vikendom i preraspodjeli radnog vremena, no to će ovisiti i o raspoloživosti zdravstvenog kadra, rekao je Beroš te dodao da će i privatnici biti uključeni ako javnozdravstvene ustanove ne stignu odraditi sve zaostatke.

Ulazimo u fazu nepoznanica

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da Hrvatska ulazi u novu fazu borbe protiv koronavirusa u kojoj je puno nepoznanica jer se brzo širi, nema cjepiva ni lijeka, a mobilnost stanovništva je jedan faktora koji najviše pomaže njegovom širenju.

Za odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom rekao je da je donesena na temelju preporuka epidemiološke struke, odbivši komentirati navode da se situacija koristi za podizanje rejtinga HDZ-u.

Upitan boji li se da bi odluku o zabrani rada nedjeljom mogao srušiti Ustavni sud, ponovio je da su sve mjere donesene na preporuku struke.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objasnio je da će predviđeni produljen rad trgovina preko tjedna i rad u smjenama povećati mobilnost pa je uveden jedan neradni dan u tjednu kako bi se smanjila mobilnost.

Pozvao je građane da se ne grupiraju tijekom boravka vani. ”Virus je još uvijek među nama. Još uvijek imamo oboljele, imamo njihove kontakte, ljude u samoizolaciji od kojih će neki sigurno postati bolesti. Potreban je oprez da nam se opet ne razbukta infekcija”, upozorio je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...