Kada će se normalizirati rad bolnica za oboljele od drugih bolesti?

Doc. dr. sc. Mario Štefanović, spec. med. biokemije, predstojnik Kliničkog zavoda za kemiju KBC Sestre milosrdnice i voditelj laboratorija za testiranje, gostovao je u Novom danu, gdje je odgovarao i na pitanja gledatelja i čitatelja.

Danas je na pitanja odgovarao doc. dr. sc. Mario Štefanović, spec. med. biokemije, s KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

1. Koliko je znanosti bilo potrebno vremena da istestiraju sigurno cjepivo, primjerice, za gripu? Nije li opasno raditi veliki pritisak na medicinsku znanost da čim prije pronađu cjepivo za koronavirus, koje će moguće imati neizvjesne posljedice?

Nisam imunolog i stručnjak za cjepiva, ali znanost neće brzo doći do rješenja. Ali pritisak na znanost, pogotovo ako je iz smjera kapitala ili zarade, nije dobar jer najgore što se može dogoditi da se isforsira nastanak lijeka koji nije dovoljno siguran pa imamo štetnije posljedice nego korist od takvog lijeka ili cjepiva. Za takve stvari treba vremena, tako da vjerujem da će oko godinu dana biti dovoljno da se pronađe sigurno cjepivo. Faze kliničkih istraživanja su takve kakve jesu, od testiranja na životinjama pa na dobrovoljcima ljudima, to su koraci za koje treba vremena da bi se pokazalo je li nešto učinkovito i sigurno.

2. Kada će se unormalizirati rad bolnica i obaviti potrebni pregledi, odgođeni zbog koronavirusa, za nas oboljele od drugih bolesti od kojih se također može umrijeti?

Za laboratorijsku struku mogu reći da mi cijelo vrijeme radimo sve pretrage pacijenata koji dolaze u bolnicu na dogovorene preglede. Dosad smo govorili onima koji nisu imali unaprijed dogovoreni pregled da pričekaju da se situacija primiri. Kako se mjere budu ublažavale i ako će se i hladni pogon vraćati u normalu, taj broj će se u sljedećim tjednima povećavati, normalizirati.

3. Koji je razlog da nam sva medicinska oprema stiže iz Kine i je li normalno da toliko ovisimo o uvozu zaštitne opreme za koju nije potrebno neko sofisticirano umijeće?

Znamo proizvesti i češnjak, i dječje igračke, i C vitamin, pa ga ipak u dobroj mjeri uvozimo iz Kine. Većinom u današnjem svijetu sve se gleda kroz uštede, ali nadam se da će ova situacija biti pouka da danas ipak postoje neki strateški proizvodi pa će i medicinska oprema možda biti jedan od strateških proizvoda koje bi svaka zemlja trebala imati u dovoljnoj količini ili moći proizvesti. Vjerujem da će se dogoditi pomaci.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...