Markotić o popuštanju mjera: “Nije isključeno da će neke regije ići ranije”

Jučer je bio 50. dan od pojave prve osobe zaražene koronavirusom u Hrvatskoj. U danu iza nas otkrivene su još 54 novooboljele osobe, ali i čak šestero preminulih. Najviše zabrinjava prodor virusa u domove za starije koji su pod novim mjerama stožera.

Aktualne mjere vrijede do 19. travnja, a postoje naznake da bi se neke uskoro mogle ublažiti.

Alemka Markotić, prva žena Nacionalnog stožera civilne zaštite i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, kaže da će ozbiljniji pad epidemiološke krivulje biti znak da možemo početi popuštati s mjerama.

Plan za popuštanje mjera

“Austrija je ta koja ima ozbiljan pad krivulje, već su najavili da bi počeli s popuštanjem mjera i mi ćemo pratiti situaciju kod njih. Kad bi naša krivulja konstantno pet do sedam dana padala, onda bi mogli početi s popuštanjem mjera. Prave se ozbiljni planovi koji će biti i predstavljeni. Kako smo postepeno uvodili mjere, tako će se i popuštati”, kazala je Markotić gostujući u RTL-u Danas.

Na upit koje bi mjere prve mogli ublažiti, Markotić kaže da se analiziraju različiti aspekti društva, od škola do ekonomije.

“Nije isključeno da će neke regije ići ranije, a neke kasnije. To što Istra pet dana zaredom nema zaraženih je jako dobro, no ako odlučimo da svi mogu u Istru, i oni iz područja koji nisu dosegli tu razinu, onda ćemo opet dovesti Istru u problem. Važno je razmišljati cjelovito, vidjeti kako se odluke mogu odraziti na neka druga područja. Cijeli niz situacija je u analizi”, kaže Markotić.

Koliko oni koji se ne pridržavaju uputa, poput svećenika u Splitu koji je unatoč zabrani održao misu na Uskrs, otežavaju rad Stožera?

“Na razini države se promišlja generalno. Bitno je da cijeli sustav funkcionira, da se većina građana pridržava mjera. Svakodnevno se događaju različiti incidenti i to se rješava, bio bi problem da se nešto sustavno i masovno događa”, kaže.

“Imam dojam da se želimo prikazati gorima nego što jesmo”

Dogodio se proboj koronavirusa u domove za starije, ne samo u Dalmaciji nego i na kopnu. Markotić ističe kako to posebno zabrinjava, ali dodaje da je Hrvatska jako dugo izdržala zahvaljujući mjerama koje su uvedene.

“U početku nije bilo razumijevanja zašto smo tako kruti i čvrsti, ali bolnice i domovi su najfragilniji za ulaz virusa. Ono što mi vidimo kod ostalih zemalja, negdje je ušao na početku. Ako gledate Njemačku, čak 87 posto smrtnosti je među ljudima starijim od 70, 80 godina. Oni imaju 800.000 ljudi u domovima za starije i to predstavlja veliki problem. Fali im zaštitne opreme”, kaže Markotić dodajući da je nemoguće da virus ne uđe u sve dijelove sustava.

“Svima su u domove ušli preko njegovatelja, ali bez njih ne mogu. Mi smo pratili situaciju, detektirana je brzo. Mjere se pojačavaju onako kako se situacija pogoršava. Došle su i nove mjere, ali ne možete taj sustav stalno održavati. Imam dojam da sebe želimo prikazati gorima nego što jesmo. Bit ćemo sretni ako tako ostane. Ne kažem da se nama ne može dogoditi kao ostalim zemljama, ali zasad smo bolji nego ostali”, zaključila je u RTL-u Danas Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...