Novi Crobarometar; HDZ uvjerljivo prvi, građani vjeruju vladi i sve su optimističniji

Hrvatska 60 dana živi s korona krizom. Briga za zdravlje, ali i najveća recesija modernog doba obilježili su Hrvatsku, svijet pa tako i politiku.

Dnevnik Nove TV donosi svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar. Istraživanje obuhvaća i posljedice potresa.

Premijer Andrej Plenković na potporu građana može računati. HDZ je učvrstio prvo mjesto, a predsjednik Zoran Milanović je sve popularniji, pa i među HDZ-ovim biračima.

HDZ povećava prednost spram SDP-a i sada bi dobili 27,9 posto potpore birača. Prije dva mjeseca imali su dva postotna poena manje, a SDP je baš prije dva mjeseca bio s HDZ-om na prvom mjestu. Sada su drugi izbor s potporom od 23,2 posto. Ta je stranka izgubila dva postotna poena u zadnjih 60 dana.

HDZ može i dalje računati dominantno na birače iznad 60 godina, točnije njih 35 posto. Tu su i oni s osnovnom školom, a njih je 40 posto. Također, biračima u Slavoniji kojih je 27 posto i u Dalmaciji 30 posto prvi su izbor.

SDP pak svoje birače ima isto među starijom populacijom, onom iznad 60 godina i tamo dobivaju 30 posto. Među biračima s visokim obrazovanjem ih je 26 posto, a na Sjeveru Hrvatske imaju veliku potporu od 32 posto te Istri i Primorju s 29 posto.

Ostaje Zagreb koji je ključ pobjede. HDZ je tu prvi izbor s 24 posto, a SDP s 21 posto potpore.

Izborni prag prelaze još Domovinski pokret Miroslava Škore i Most
Domovinski pokret Miroslava Škore nakon osnivanja bilježio je rast kada je imao 12,5 posto potpore, a sada je počeo padati. Prema rezultatima za travanj zaustavili su se na potpori od 10,5 posto, a nakon izbivanja izborni bi prag prešao i MOST s potporom od 5,1 posto.

Pametno trenutno ima potporu od 2,8 posto. IDS je na 2,6 posto, a HSU na 2,2 posto. Stranka Ivana Pernara je na 1,8 posto, a Hrvatski suverenisti su na 1,6 posto. Živi zid praktički nestaje i sada je na 1,3 posto, a Bandićeva stranka i dalje pada te je sada na 1,1 posto potpore građana.

HSS je također u nestajanju na 1,1 posto, a HNS kao strateški partner može računati na potporu od 1 posto birača. Ostale stranke od ljevice do desnice su na 5,3 posto, a neodlučnih birača je 7,1 posto

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...