Odjeća se neće moći isprobavati jer su kabine rizik od zaraze; Uskoro se otvaraju trgovine odjećom?

Uoči sutrašnje sjednice Vlade na kojoj se očekuje konačni prijedlog paketa mjera za otvaranje gospodarstva, odnosno popuštanja donesenih mjera u cijeloj zemlji i svim resorima, u utorak su se na Markovu trgu sastali predstavnici ministarstava sa stručnjacima, prije svega epidemiolozima, od kojih su tražili savjete i mišljenja o stupnju rizika koji nosi ukidanje ili ublažavanje bilo koje mjere u ovoj fazi borbe protiv koronavirusa.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, od jutra su se vodile rasprave, davali prijedlozi i pokušavalo se doći do najsigurnijih načina popuštanja, koji bi išli na ruku sprečavanju bolesti, ali i pokretanju gospodarstva.

Razgovaralo se o otvaranju svih trgovina, odnosno koje bi se osim prehrambenih mogle otvoriti. Ključno pitanje je kako osigurati sve uvjete za sprečavanje širenja bolesti, stoga je primjerice struka sklona tome da se otvore trgovine namještajem jer je riječ o velikim dućanima, velikih površina gdje je lako raditi razmak i održavati higijenske uvjete. Navodno se, doznajemo, radi i procjena koliko bi po kupcu trebalo biti kvadrata trgovine, te bi se na taj način računalo koliko kupaca može biti u trgovini u isto vrijeme.

Situacija je specifična kada je riječ o trgovinama odjećom. Naime, svima je jasno da bi se uskoro trebale otvoriti trgovine dječjom odjećom, jer su djeca u specifičnoj situaciji. Prerastanje odjeće brojne roditelje dovodi u problem, a dolazi i ljeto, pa je potrebna kupovina laganije odjeće, jer je lanjska postala premala. Naravno, poznato je da djeca uglavnom ne isprobavaju odjeću, tako da tu ne bi trebalo biti velikih problema.

S druge strane, oko trgovina s odjećom za odrasle još se lome koplja, jer je velik rizik isprobavanje odjeće u kabinama, koje mogu biti potencijalni rizik od zaraze, neovisno o broju kupaca u trgovini. Tako da se, navodno, razmatra mogućnost da se odjeća ne isprobava, već da se odnese kući uz mogućnost zamjene, ako ne odgovara.

Što se tiče poljoprivrede, razgovaralo se o prodaji domaćih proizvoda na tržnicama, u čemu struka ne vidi problem ako se budu pridržavali svih propisanih mjera distance i dezinfekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...