Pomoć iz Kine; U Hrvatsku izravnim letom stiže 60 tona zaštitne opreme

U Hrvatsku izravnim letom iz Kine danas stiže gotovo 60 tona zaštitne opreme. Sve od maski, štitnika za lice, naočala i rukavica do beskontaktnih toplomjera, prenosi Večernji list.

Hrvatska je od Kine već nabavila 12,5 tona opreme, no današnje slijetanje teretnog zrakoplova Boeing 747 s 600 kubičnih metara tereta u zagrebačku zračnu luku označava početak uspostavljanja zračnog mosta između dvije države, dogovoren i u posljednjem telefonskom razgovoru premijera Andreja Plenkovića s kineskim kolegom Lijom Keqiangom.

Dakle, izravnim će se letovima iz Šangaja u Zagreb održavati kontinuirani lanac opskrbe zdravstvenog sustava i ostalih službi. Za distribuciju dobivene opreme zadužen je Stožer civilne zaštite.

Uz kupljenu opremu je dopremljena i donacija kineske vlade.

Izravna kupovina, koja je rezultat dogovora na političkom vrhu, vrši se od dvije velike ineske kompanije pod ingerencijom države, Meheco i Sinopharm.

To je važan politički konsenzus u doba kada je zaštitna oprema postala dragocjena roba.

Pandemija novog koronavirusa je otvorila vrata modernom piratstvu i preprodavačima.

Tako je Njemačka nedavno ostala bez pošiljke maski  koju su u Bangkoku “preusmjerili” u SAD, nakon čega je i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorila s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom direktnu kupovinu od proizvođača, dok se u susjednoj Sloveniji vodi rasprava o tome preko koga je naručena zaštitna oprema koja nikada nije stigla na odredište.

Zbog dodatne sigurnosti, Hrvatska je unajmila i zrakoplov od kompanije SF Cargo Airlines za izravnu dopremu opremu iz Šangaja u Zagreb, bez stajanja ili prekrcavanja.

Kupljena oprema je potvrđena certifikatima. Od 1. travnja u Kini je na snazi nova regulativa o izvozu medicinske opreme po kojoj se roba ne može izvesti ako nema odgovarajuće certifikate i ako ih primatelj izrijekom ne prihvati.

Stoga se nadgledavalo ukrcavanje robe, a špediter je redovito slao fotografije robe.

Ured predsjednika izravno je uključen u nabavu te je koordinirao rad institucija, ministarstava i veleposlanstva u Pekingu, koje je pomagalo na terenu oko povezivanja s kompanijama i špediterima, prikupljanja ponuda za zrakoplove i snalaženja na kineskom tržištu.

Nabava opreme dolazi slijedom Vladine odluke od 17. ožujka o i korištenju robe strateških robnih zaliha te zbog toga ne otkrivaju njezinu vrijednost, prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...