Šef udruge ugostitelja: “Kafiće s velikim terasama treba otvoriti što prije”

Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja gostovao je u emisiji Zajedno za zdravlje HRT-a 4. Istaknuo je kako je ugostiteljima preskupo raditi preinake na lokalima.

“Stavljati pleksiglas je preskupo, to bi ugostitelje ukupno stajalo oko 2 milijarde kuna. Osim toga, pleksiglasa i nema. To su sulude mjere. Treba odrediti kategorije po principu A, B i C, tako da je A najbolje, a C najlošije pa neka kupci sami odrede hoće li ući. Ili radimo ili ne radimo”, rekao je Medak.

Komentirao je i plan HGK kojim predlažu da se otvore kafići i restorani, ali s ograničenim radnim vremenom od 8 do 21 sat.

“Pa na moru večera tek počinje u 21 sat, a oni su stavili radno vrijeme do 21. Ministarstvo većinom komunicira s velikim hotelima, a nas male se ništa ne pita. Mi smo vreća za mlaćenja”, govori ogorčeno Medak.

Na pitanje što će se dogoditi ako se 1. lipnja ukinu subvencije za ugostitelje, odgovorio je kako predviđa da bi taj potez bacio 80 posto ugostitelja u stečaj ili u sivu ekonomiju.

“Ministar je optimističan, kaže da ćemo imati udarna dva mjeseca”, rekao je Medak i podsjetio kako u europskim državama već preporučuju da se ne ide nigdje tijekom ljeta i da se na odmor ide u vlastitu državu.

“Svi će se ponašati tako, svi će čekati cjepivo, ali vidite što ministar govori, valjda će izbori uskoro”, ustvrdio je. Dodao je kako su ugostitelji inače imali 25 milijardi prometa, a od toga 7 do 8 milijardi je bilo od stranih turista.

Komentirao je preporuke kako treba izgledati ograničeno sjedenje u kafiću.

“Gosti će imati fantastično iskustvo, kao u kavezu”, rekao je.

Smatra da je 15 posto lokala koji imaju ogromne terase već trebao biti otvoren.

“Bile bi manje gužve nego u nekom dućanu. Terase se moraju otvoriti što prije. To su otvoreni prostori”, rekao je i upozorio da upute treba napraviti netko tko zna jer se minimalni tehnički uvjeti i mjere protiv korone kose.

Najgore će proći kafići u shopping centrima

Smatra da će najgore proći oni koji imaju veliki najam i puno radne snage.

“Opstat će mali OPG-ovi, konobe i kleti koji sami rade i sezonski. Oni u shopping centrima će propasti, veliki su najmovi i centri ih nisu smanjili, a ljudi u centrima neće biti”, rekao je Medak.

Upozorio je na to da se lokali trebaju otvarati postepeno da ne bi za 14 dana ponovno došlo do zaraze pa će onda ugostitelji biti krivi.

“Otvorite terase i omogućite ugostiteljima da se krenu prilagođavati”, zaključio je šef Udruge ugostitelja, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...