U centru grada ponovno možemo popiti kavu! Vlasnik nam objašnjava kakav je princip narudžbe: “Sami uzimate šećer i žlicu, imate i dezinfekcijsko sredstvo”

Ako je nogomet druga najvažnija stvar na svijetu, ispijanje kava svakako je treća. Barem Dalmatincima kojima je nesretna korona preko noći oduzela ovaj mali, ali važan životni ritual u centru grada.
Guštanje u kavi u vremenu borbe protiv opakog virusa možda nije na vrhu ljestvice prioriteta, ali “ča je život vengo fantažija” ili sitnice kojima obogaćujemo svakodnevicu…

Šetnja pustim kamenim ulicama Poluotoka od jučer više nije toliko deprimirajuća. Vraća se “muving”, sporim, ali sigurnim korakom. Vrata jednog lokala su otvorena i naručili u njemu omiljeni nam napitak ili ne, prizor je to koji vraća nadu u povratak ka normalnom životu.

Vlasnik Coffe&cakea priča nam kako po novome funkcionira način narudžbe kave.

Sve vam je to iskreno malo tužno. Funkcionira po principu da dođete na jedno određeno mjesto i kroz pleksiglas, jednu rupicu koja je napravljena, uzmete narudžbu. Dva su konobara. Jedan zaprima narudžbu i naplaćuje, drugi sprema kavu. Nema miješanja. Sami potom uzimate šećer i žličicu koji se nalaze na stolu. Za kraj, tu je i dezinfekcijsko sredstvo kojim našpricate ruke, priča nam vlasnik lokala uz objašnjenje kako dobiti od ponovnog pokretanja posla nema.

Ovo nije profitabilna priča, zarada će biti dovoljna za pokriti troškove struje i vode. I samo ulaganje je bilo skupo. Pleksiglas izuzetno puno košta, nije to sve skupa jednostavno izvesti.

Prva kavana koja u Zadru dobila dozvolu za rad otvorena je od 7 do 17 sati. Mjere opreza, kaže nam vlasnik Šime, ispred su ekonomske računice.

Bili smo prvi koji su zatvorili kada se pojavila epidemija. Držimo se svih epidemioloških mjera. Konobari imaju maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva. Presvlače se čim dođu na posao. Oprezni smo, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...