85 milijuna kuna vrijedna obnova; Mul se produljuje za 15 metara, Bilaver: “Rivu ćemo pokriti najkvalitetnijim materijalima!”

“Taj divni kutak moga života”, kako je zadarsku rivu najljepšim stihovima opjevao legendarni glazbenik Bućo, zasjat će u novom ruhu.

Naime, odlukom Vlade na snagu stupaju izmjene Odluke o osnivanju Lučke uprave Zadar. U prijevodu, dat je impuls za realizaciju dugoočekivanog projekta „Rekonstrukcije Obale Petra Krešimira IV“.

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kazuje nam kako će radovi najvjerojatnije započeti već u listopadu ili studenom.

Sljedeći tjedan prijavljujemo projekt na EU fondove i kroz dva tjedna potpisujemo ugovor. Nakon toga, sve je na Lučkoj upravi koja treba raspisati natječaj za izvođača radova. Oni bi, prema mojoj procjeni, mogli krenuti u jesen, u mjesecu listopadu ili studenom, kazuje nam Bilaver uz napomenu kako se postojeća vizura neće bitno mijenjati niti na snagu stupaju ikakva ograničenja za građanstvo.

Rivu ćemo obnoviti u obliku koji jest, osim što ćemo je pokriti najkvalitetnijim materijalima. Novost je da ćemo izvući mul, točnije produljiti ga za 15 metara. Na taj ćemo ga način vratiti u izgled od prije stotinjak godina i zaštititi ga od danjih oštećenja uslijed maestrala i juga. Nakon izgradnje rive, neće postojati nikakva ograničenja za građane, niti što se tiče boravka na njoj, šetnje, niti održavanja tradicionalnih manifestacija, objašnjava Bilaver i otkiva kako projekt vrijedan 85 milijuna kuna podrazumijeva radove duž cijele rive.

75 milijuna kuna ide iz EU fondova, a 15 je osigurano iz državnog proračuna. Projektom se obuhvaća i područje od Pozdrava suncu do mosta, zaključuje Bilaver.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...