Evo koji će se pacijenti testirati na koronu prije odlaska na pretrage u bolnicu

Pacijenti koji idu u bolnice na pretrage, preglede i zahvate neće biti testirani na COVID-19, izuzev pojedinih skupina, piše u ponedjeljak Večernji list.

Tako će na “koronatest” prije bolnice imunokompromitirani, hematoonkološki i onkološki pacijenti, novi pacijenti na dijalizi te oni koji su na dijalizi s komplikacijama, navodi dnevnik.

Kako je naveo Krizni stožer Ministarstva zdravstva, te kategorije pacijenata prije bolničkog liječenja treba uputiti na testiranje na COVID-19.

U odluci Stožera stoji i da liječnici primarne zdravstvene zaštite na to testiranje šalju i pacijente koji su bili u kontaktu s oboljelim od novog koronavirusa, koji su doputovali iz zemalja u kojima traje epidemija i imaju respiratorne smetnje te one koji imaju iste te smetnje i temperaturu te su potencijalno sumnjivi na infekciju spomenutim virusom.

Ranije najavljeno testiranje svih koji moraju u bolnice prema preporukama HZJZ-a na terenu je rezultiralo problemima jer su s jedne strane od pacijenata iz bolnica zahtijevani nalazi testa, dok s druge strane njihovi obiteljski liječnici nisu imali jasnu uputu koga mogu poslati na testiranje na račun HZZO-a.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...