Fuzul o Longinovoj kupnji: “Zgrada se vodi kao šuma, lako je trošiti novac građana”

SDP je prozvao župana Božidara Longina zbog održavanja elektronske sjednice i davanja suglasnosti srednjoj školi Biograd na Moru za kupnju nekretnine, za kreditno zaduživanje, dovršetak radova i opremanje poslovne zgrade u zoni Bučine.

- Ovaj projekt od interesa je za razvoj škole i deficitarnih zanimanja u brodogradnji jer Srednja škola u Biogradu jedina u Republici Hrvatskoj školuje učenike za zanimanja brodograditelj i brodograditelj nemetalnih brodova. Smatram da je ulaganje u školstvo najbolja investicija jer gospodarstvo ne može biti uspješno bez konkurentne radne snage, a u ovom slučaju javni novac ulaže se u svrhu razvoja strukovnog obrazovanja u deficitarnim zanimanjima, odgovorio im je jučer Longin.

Na sve je, dužim priopćenjem, reagirao Ante Fuzul, potpredsjednik Gradskog vijeća Biograda.

Prenosimo ga u cijelosti:

Pratim prepucavanje na relaciji županijski SDP-Župan oko kupnje zgrade za potrebe Srednje škole Biograd na moru, te sam upravo raznježen brigom oko boljih školskih uvjeta naših srednjoškolaca. Ta briga je toliko velika da se tu djecu pušta da svakodnevno gacaju po ulici koja nema ni nogostupa, a ni kvalitetne rasvjete, no o tom potom.

Osvrnimo se malo unazad.

Pri raspravi u Gradskom vijeću grada Biograda na 14. sjednici oko točke rebalansa I na upit zašto je projekt poduzetničkog inkubatora narastao sa 20 na 38 milijuna navedeno je da će se uraditi posebna ploča koja mora izdržati vibracije strojeva koji će tu biti postavljeni radi potreba Strojarstva srednje škole Biograd, o čemu je javnost obavijestio gradonačelnik u sklopu priopćenja o najavi gradnje istog navodeći citiram: U prizemlju će se smjestiti  kuhinja i strojarska radionica Srednje škole Biograd, obznanio je prvi čovjek grada.

Navedena cijena radova je postignuta i prestignuta. Nedavno je dogradonačelnik Stopfer izjavio u emisiji Aktualni sat na lokalnom radiju da će Grad i Zadarska županija investirati u izradu pogona za potrebe OPG-ova na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Mislio sam da je time Srednja škola sa svojom strojarskom radionicom ostala po tom planu u inkubatoru, jer je u gore navedenom priopćenju ravnatelj Srednje škole Biograd najavio da će prostor kuhinje i strojarske radionice dijeliti sa OPG-ovima.

Zgrada koja je predmet željene kupnje nalazi se u komunalno-servisnoj zoni Bučina, vjerujem da je za potrebe ovog natječaja proglašena najpoželjnijom zgradom u namjeri da se potroši 4,6 milijuna kuna. I najlakše je potrošiti novac građana, posebice kad imamo jako objašnjenje da je potrebno. Je, potrebno je to srednjoj školi, no, kad je potrebno, zašto se nije napravilo u poduzetničkom inkubatoru kao što je najavljeno i planirano.

Zgrada koju žele kupiti nalazi se na parceli kč 2501/29 koja se u katastru vodi kao šuma. Zašto, ako je na istoj napravljena zgrada, ako je provedena legalizacija nelegalno sagrađenih građevina i kroz obnovu zemljišnih knjiga koja je u Biogradu završena, nije upisana u zemljišne knjige kao zgrada. Jeli to zbog razloga što nema dokumentaciju koja to potvrđuje. Ako je, kako će je Srednja škola legalizirati, ako postojeći vlasnik nije uspio. Tko će platiti potrebnu prenamjenu zemljišta koje se nalazi po prostorno-planskoj dokumentaciji u zoni koja označava komunalno-servisnu zonu, a kao obrazovna ustanova trebala bi biti u zoni D4 – školska namjena.

Nadalje, Grad Biograd je na jednoj od sjednica poklonio Županiji zemljište površine 3112 m2 na kč 3241/4 KO Biograd za potrebe izgradnje školskog igrališta Srednje škole Biograd, te je na istoj moguće napraviti zgradu za potrebe radiona i kuhinje za Srednju školu u samoj zoni koja je već za tu namjenu, pa čak i pod uvjetom da Grad Biograd pokloni još koji kvadrat za dostatnost zahvata.

Navedena zgrada bi se mogla sagraditi za maksimalno polovinu vrijednosti koja se predviđa za provedbu ove kupnje. No, ionako se ne troše vlastita sredstva, već sredstva građana, pa koga briga koliko će se utrošiti, zar ne?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...