Plenković se danas sastaje s Krstičevićem – hoće li prihvatiti ostavku?

Ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku nakon pada vojnog zrakoplova u kojemu su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje.

“Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane”, rekao je Krstičević u četvrtak popodne na konferenciji za novinare u Zemuniku.

Novinarima je kazao da o ostavci nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića.

Premijer Plenković i ministar Krstičević telefonski su razgovarali u četvrtak te će danas održati sastanak. Prihvati li premijer ostavku ministra obrane Damira Krstičevića, on će biti 15. ministar koji bi mogao napustiti Vladu Andreja Plenkovića u nešto više od 43 mjeseca njegova mandata.

Više puta najavljivao svoj odlazak

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane najavljivao je svoju ostavku i ranije, a o njegovoj ostavci za vrijeme trajanja ministarskog mandata spekuliralo se u dva navrata.

Krstičević je sredinom srpnja 2017. godine, u jeku šumskih požara u Dalmaciji, najavljivao svoju ostavku nakon kritika tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je vojska trebala ranije reagirati na požare otvorenog tipa zbog kojih su evakuirani dijelovi Splita.

”Dajem ostavku na mjesto ministra obrane. Više nisam ministar obrane. Tako je to. Ne moram ja biti ministar”, izjavio je 18. srpnja 2017. Krstičević. Na upit je li o svojoj ostavci obavijestio premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu, Krstičević je poručio da ”on sam donosi svoje odluke”.

Premijer Plenković je odbio tadašnju Krstičevićevu ostavku čestitavši mu na liderskom poslu koji je pokazao u borbi protiv požara. Ministrovu ostavku odbila je i predsjednica poručivši da je Krstičević sjajan ministar.

Afera s imovinskom karticom 

O Krstičevićevoj ostavci spekuliralo se u siječnju ove godine nakon što je u imovinskoj kartici naveo da njegova vikendica pokraj Šibenika vrijedi dvaput manje nego kad ju je kupio. Plenković je tada novinarima rekao da Krstičević nije ponudio ostavku te da je vrlo emotivan i pogođen napisima.

Krstičevićeva ostavka bila je predmet spekuliranja i krajem siječnja kada se u Zlarinskom kanalu srušio helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pri čemu su poginula dva pilota.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...