“Sir i puina prodaju se na suncu, prethodno zamrznuti, ne koristi se dezinficijens, a nema ni zaštitara koji to kontroliraju”

Otvaranje tržnica označilo je prvu fazu popuštanja mjera, a građani su ovu odluku Stožera dočekali s oduševljenjem. Iako za prodavače i kupce vrijede upute kojih se moraju pridržavati, čini se kako iste ne vrijede za sve. Kako nam je rekla Zadranka koja je tamo redoviti kupac, razočarana je ponašanjem pojedinih prodavača koji ugrožavaju svoje, ali i zdravlje mušterija.

Na našoj tržnici zaštitara nema kao ni nikog tko kontrolira ponašanje ljudi. Na kantunu prema ribarnici gospođa prodaje paški sir, puinu i slično na žarkom suncu bez frižidera, prodaje zamrznute stvari koji se otope do podne. Sir i puina se ne mogu prodavati bez frižidera. S druge strane, postoji ulaz na pijacu gdje se trebaju dezinficirati ruke. Gospođa je pomaknula željeznu ogradu da ljudi mogu nekontrolirano ulaziti s te strane, na njezin štand, jer ako moraju okolo, možda kod nje i ne navrate. To je katastrofa. Znate li vi koja je tu mogućnost zaraze? Upozorila sam gospođu, ali samo mi je odbrusila da njoj nitko ništa ne može zabraniti, ispričala nam je zabrinuta građanka koja kaže kako je zvala sanitarnu inspekciju, no neuspješno.

Šime Pernjak, vlasnik sirane MIH u Kolanu šokiran je uvjetima u kojima se prodaje puina. Kako je istaknuo, proizvod se nipošto ne smije prodavati zamrznut.

Puina se može zakiseliti, ona na 4 do 6 stupnjeva traje 8 do 12 dana. To se nikako ne smije konzumirati. Ako je zamrznuta, gubi se na kvaliteti, automatski to više nije to. Ona se može prodavati kao svježi proizvod. Puina se proizvodi u kontroliranim uvjetima, pakira se u sterilne gaze koje se kuhaju na 90 stupnjeva. Cijedi se i nakon 24 sata se stavlja u vrećice, 24 do 48 sati nakon proizvodnje. Ona tada ima rok trajanja od 8 do 12 dana maksimalno. Van frižidera, ni čuti kupovati. Svaka paška skuta mora imati deklaraciju na kojoj piše rok trajanja. Ovo što je gospođa rekla, to je opći kaos, trebala je zvati policiju. Prehrambeni proizvodi mliječnog tipa se čuvaju u frižiderima. Taj tko prodaje u tim uvjetima riskira otrovati nekog. Tu može doći do kontaminacije razno raznim bakterijama koje stvaraju toksine koji mogu ubiti čovjeka, kaže Pernjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...